06.11.2012

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            Biroul de relații cu presa din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin purtătorul de cuvânt, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

        Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a inculpatelor Lupulescu Maria și Guță Ana, pentru 29 de zile.

        Față de inculpata Lupulescu Maria s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și instigare la fals intelectual, reținându-se de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj că există probe și indicii temeinice în sensul că aceasta, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din mun. Târgu-Jiu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 2010-2012 a comercializat mărfuri în valoare de 6.227.584 lei fără a înregistra veniturile obținute, pentru care a întocmit în fals documente ce atestau distrugerea sau livrarea către terțe persoane juridice, în acest mod sustrăgându-se de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat cu  suma de 1.286.751 lei. Totodată, aceasta a determinat pe învinuiții Guță Ana, Firiza Dumitru și Băbău Rodica, medici veterinari în cadrul D.S.V.A. Gorj, să întocmească documente false în baza cărora a diminuat stocul scriptic de mărfuri până la valoarea zero. Totodată, în data de 10.04.2012 inculpata Lupulescu Maria a dat dispoziție compartimentelor administrativ contabilitate din cadrul societății comerciale în vederea corectării stocului scriptic, în balanța lunii martie 2012 cu cantitățile de marfă (carne și produse din carne) ce se regăsesc în cele două certificate sanitar-veterinare și nota de inspecție întocmite în fals de către învinuiții Guță Ana și  Firiza Dumitru, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

        Față de inculpata Guță Ana s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și complicitate la evaziune fiscală, reținându-se de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj că există probe și indicii temeinice în sensul că aceasta, în calitate de medic veterinar în cadrul Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Gorj, în timpul controlului efectuat în cursul lunii aprilie 2012 de către Garda Financiar㠖Secția Gorj la societatea comercială administrată de inculpata Lupulescu Maria, a întocmit în fals nota de inspecție nr. 123 din 03.06.2011, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne și preparate din carne, notă care a fost înmânată inculpatei Lupulescu Maria și în baza căreia aceasta a diminuat stocul scriptic al societății până la valoarea zero, ajutând-o în acest fel să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

        Urmărirea penală continuă în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor inculpate sau învinuite în cauză și adoptării măsurilor legale.

        Facem de asemenea precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, ca și începerea urmăririi penale, reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele învinuite sau inculpate.