20.11.2012

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

            Biroul de relații cu presa din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin purtătorul de cuvânt, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

        Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a inculpatului Firiza Dumitru, medic veterinar în cadrul Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Gorj, pentru 29 de zile.

        Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Firiza Dumitru pentru comiterea  infracțiunilor de fals intelectual și complicitate la evaziune fiscală, reținându-se că există probe și indicii temeinice în sensul că acesta, în calitate de medic veterinar în cadrul instituției menționate, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a întocmit în numele medicului veterinar D.G.V., certificatele sanitar veterinare nr. 879 din 3.07.2011 și 880 din 7.9.2011, în care se menționa fictiv „carne și produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman” în cantitate de 44, respectiv 41 de tone, documente care au fost folosite de inculpata  Lupulescu Maria și în baza cărora aceasta a diminuat stocul scriptic al societății comerciale la care este administrator, până la valoarea zero. În acest mod, inculpatul  Firiza Dumitru a ajutat-o pe inculpata Lupulescu Maria să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat cu suma de 1.286.751 lei.

        Firiza Dumitru a fost reținut preventiv pentru 24 de ore, începând cu data de 19.11.2012, orele 16,17.

       

        Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj continuă urmărirea penală în vederea documentării întregii activități infracționale a persoanelor inculpate sau învinuite în cauză și adoptării măsurilor legale.

        Reamintim că în aceeași cauză, pentru inculpatele Lupulescu Maria – administrator al unei societăți comerciale și Guță Ana – medic veterinar în cadrul D.S.V.S.A. Gorj, au fost emise mandate de arestare preventivă, la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, de către Tribunalul Gorj în cazul inculpatei Lupulescu Maria și respectiv de Curtea de Apel Craiova pentru inculpata Guță Ana.

        Facem de asemenea precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, ca și începerea urmăririi penale, reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele învinuite sau inculpate.