27 februarie 2012

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au dispus, la data de 23.02.2012, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Romanescu Mircea pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj și două infracțiuni de cămătărie, fapte săvârșite în concurs real.

         Din primele cercetări a reieșit faptul că, în data de 09.12.2010, inculpatul  i-a împrumutat în fapt părții vătămate C.R. suma de 10.000 euro, încheindu-se în acest sens un contract de împrumut autentificat la un birou notarial, în care s-a menționat că suma împrumutată a fost de 19.000 euro, diferența de 9000 euro reprezentând dobânda solicitată de inculpat. Ulterior, datorită faptului că partea vătămată nu a mai avut posibilitatea de a restitui nicio sumă de bani din cei împrumutați, Romanescu Mircea a amenințat-o pe aceasta cu acte de violență pentru a restitui sumele de bani împrumutate și totodată a obligat-o să încheie mai multe contracte în mod succesiv, contracte autentificate, din care reieșea că partea vătămată ar fi împrumutat diferite sume de la o altă persoană, deși în realitate aceste sume nu au fost împrumutate  niciodată, reprezentând dobândă la suma inițială împrumutată.

         S-a mai stabilit că, spre sfârșitul anului 2011, inculpatul a împrumutat partea vătămată G.M. cu suma de 200 lei. Ulterior, a amenințat cu acte de violență persoana vătămată și pe membrii familiei acesteia, solicitând restituirea unor sume mai mari de bani (3000 lei), ce reprezentau dobânda pretinsă la banii împrumutați.

Procurorii au înaintat instanței de judecată un referat cu propunere de arestare preventivă a inculpatului aflat în stare de reținere.

Judecătoria Tg.-Jiu a respins cererea magistraților procurori și, prin încheierea din data de 24.02.2012, a dispus luarea față de inculpat a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

Împotriva încheierii instanței de judecată a fost declarat recurs în termen legal.

         Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și pentru stabilirea răspunderii penale a inculpatului.