30.05.2012

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            Biroul de relații cu presa din cadrul  Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin purtătorul de cuvânt, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

        Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare a arest preventiv, a inculpatului Șerban Doru Aristică, pentru comiterea infracțiunilor de : evaziune fiscală, prevăzute de art. 9 alin.1 lit.a și de art. 9 alin.1 lit.b  din Legea nr. 241/2005; șantaj, prevăzute de art. 194 alin.1 și ar. 194 alin. 1 și 2 din Codul penal; spălare de bani, prevăzută de art. 23 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002; lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 189 alin.1 din Codul penal și cămătărie, prevăzută de art. 3 alin.1 din Legea nr. 216/2011.

        Din probatoriul administrat în cauză de organele de urmărire penală a rezultat că inculpatul a exercitat acte de constrângere prin amenințarea părților vătămate F.R.D. și F.M. cu violențe fizice, moartea și dezvăluirea unor fapte compromițătoare pentru persoana amenințată sau pentru soțul acesteia, săvârșind infracțiunea de șantaj, prevăzută de art. 194 alin.1 și 2 din Codul penal.

        Totodată, inculpatul Șerban Doru Aristică a împiedicat pe partea vătămată F.R.D. să părăsească locuința sa la data de 21.10.2010, amenințând-o și constrângând-o să redacteze și să semneze un înscris în care recunoștea primirea sumei de 20.000 de euro și se obliga să lase în garanție un autoturism marca Mercedes Benz S500, săvârșind astfel infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 189 alin.1 din Codul penal și șantaj, prevăzută de art. 194 alin.1 din Codul penal.

        De asemenea, inculpatul Șerban Doru Aristică a dat bani cu dobândă ca îndeletnicire, după intrarea în vigoare a Legii nr. 216/16.11.2011, numitului D.T.D. și pretinde în continuare restituirea dobânzilor oneroase stabilite, săvârșind infracțiunea de cămătărie.

        Același inculpat a comis infracțiunea de spălare de bani schimbând și transferând sume de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunilor de șantaj și evaziune fiscală, pentru a ascunde originea ilicită a acestora.

        Inculpatul Șerban Doru Aristică a dispus înregistrarea în contabilitatea firmei S.C. D... S.R.L. a unor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiunilor fiscale față de stat, prejudiciul adus în acest mod bugetului de stat fiind în sumă de 26.698 lei reprezentând T.V.A. ce a fost dedusă în mod ilegal.

        Același inculpat nu și-a declarat veniturile, ascunzând sumele impozabile în vederea sustragerii de la plata impozitului de venit cu suma de 345.512 lei.

        Inculpatul Șerban Doru Aristică a fost reținut preventiv în cauză de către organele de urmărire penală pentru 24 de ore, prin ordonanța din data de 6 martie 2012, iar începând cu data de 12 martie inculpatul este arestat preventiv, prin hotărârea Curții de Apel Craiova, arestarea acestuia fiind prelungită ulterior, în condițiile legii.