04.02.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

       

I.              Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Brînzan Ion-Sorin, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare), prevăzută de art. 174 alin.1 raportat la art. 175 alin.1 litera a din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi, reținându-se comiterea faptei de către inculpat în împrejurări care constituie circumstanțe agravante legale și anume săvârșirea infracțiunii din motive josnice și respectiv împreună cu un inculpat minor.

        Prin același rechizitoriu a fost trimisă în judecată și inculpata minoră C.P.A.F., în vârstă de 16 ani,  pentru comiterea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și săvârșit asupra unei rude apropiate), prevăzută de art. 174 alin.1 raportat la art. 175 alin.1 literele a și c din Codul penal cu aplicarea art. 99 și următoarele din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 7 ani și 6 luni  la 12 ani și 6 luni, reținându-se și cu privire la aceasta circumstanța agravantă legală a săvârșirii faptei din motive josnice.

        Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-au reținut următoarele:

        Inculpata minoră C.P.A.F. locuia împreună cu victima, tatăl său, din anul 2008, de când acesta din urmă s-a despărțit de soție, mama inculpatei, care a rămas în Italia. Relațiile dintre inculpată și tatăl său erau tensionate.

        Pe fondul acestei relații conflictuale, în seara de 23 noiembrie 2012, după ce victima se certase la telefon cu inculpatul Brînzan Ion-Sorin și acasă cu inculpata, motivul fiind relația celor doi inculpați, aceștia au luat hotărârea de a suprima viața victimei.

        Astfel, cei doi inculpați, în timp ce se aflau la locuința victimei C.P.I., au așteptat sosirea acesteia acasă, timp în care au pregătit uciderea victimei, stingând luminile și procurându-și din locuință două obiecte din fier (un vătrai și un cârlig), cu care în jurul orelor 0,30 – 1,00 ale zilei de 24.11.2012, au aplicat victimei lovituri repetate în zona capului, producându-i leziuni traumatice foarte grave, în urma cărora aceasta a decedat.

        S-a reținut comiterea faptei din motive josnice avându-se în vedere faptul că cei doi inculpați  s-au răzbunat pe victimă, pe care o urau pentru că se opunea vehement relației lor.

        Cei doi inculpați au fost reținuți și ulterior arestați preventiv în cauză, începând cu data de 24.11.2012.

 

II.                                     Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus

trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatelor:

-        Lupulescu Maria, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunilor de evaziune fiscală, prevăzute de art. 9 alin.1 lit.b și alin.2 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și de art. 9 alin.1 lit.d și alin.2 din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și pedepsite cu închisoarea de la 4 la 10 ani și interzicerea unor drepturi;

-        Guță Ana, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, prevăzută de art. 26 din Codul penal raportat la art. 9 alin.1 lit.d din Legea nr. 241/2005 și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi  și fals intelectual, prevăzut de art. 289 din codul penal și pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

        Prin același rechizitoriu au fost trimiși în judecată, în stare de liberate, inculpații:

-        Firiza Dumitru, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prevăzută de art. 26 din Codul penal raportat la art. 9 alin.1 lit.d din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi  și fals intelectual, prevăzut de art. 289 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin.2 din Codul penal și pedepsit cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani;

-        Lupulescu Alexandru, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prevăzută de art. 26 din Codul penal raportat la art. 9 alin.1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi  și delapidare cu consecințe deosebit de grave, prevăzută de art. 2151 alin.2 din Codul penal cu aplicarea art. 41 alin.2 din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

        Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-au reținut următoarele:

                Inculpata Lupulescu Maria, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din mun. Târgu-Jiu, în perioada 13.04.2010-10.04.2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, nu a evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate din vânzarea produselor din carne și preparate din carne, sustrăgându-se de la plata impozitelor și taxelor la bugetul consolidat al statului cu suma de 1.334.868 lei (sumă mai mare de 100.000 de euro în echivalentul monedei naționale), pentru care a întocmit în fals sau a folosit documente falsificate de alte persoane ce atestau distrugerea sau livrarea către diverse persoane juridice, în vederea corectării soldului scriptic în balanța lunii martie 2012, până la valoarea „0”, alterând în acest mod actele contabile în scopul de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor cu suma menționată mai sus.

                Inculpata Guță Ana, în calitate de medic veterinar în cadrul D.S.V.A. Gorj, a întocmit în fals nota de inspecție nr. 123/03.06.2011, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne și preparate din carne și pe care a înmânat-o inculpatei Lupulescu Maria în vederea diminuării stocului scriptic al societății până la valoarea „0”, ajutând-o astfel să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor către bugetul statului cu suma de 76.648 lei, prin alterarea actelor contabile ale societății comerciale.

                Inculpatul Firiza Dumitru, în calitate de medic veterinar în cadrul D.S.V.A. Gorj, a întocmit în numele medicului veterinar Diaconu Gheorghe Valeriu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, certificatele sanitar-veterinare nr. 879/03.07.2011 și nr. 880/07.09.2011, în care se menționa fictiv „carne și produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman” în cantitate de 44 tone și respectiv 41 tone, înscrisuri pe care le-a înmânat inculpatei Lupulescu Maria în vederea diminuării stocului scriptic al societății până la valoarea „0”, ajutând-o astfel să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor către bugetul statului cu suma de 332.868 lei, prin alterarea actelor contabile ale societății comerciale.

                Inculpatul Lupulescu Alexandru, în calitate de administrator al unei societăți comerciale din mun. Târgu-Jiu, în perioada 09.07.2009-12.04.2010, în baza aceleiași rezoluții infracționale, nu a evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate din vânzarea produselor din carne și preparate din carne, sustrăgându-se de la plata impozitelor și taxelor la bugetul consolidat al statului cu suma de 52.514 lei. Același inculpat și-a însușit și a folosit în interes personal suma de 1.486.000 lei, pe care a împrumutat-o în numele societății comerciale administrate, conform contractului autentificat din data de 31.03.2010, de la învinuitul Niculescu Cristian-Petrișor și martora N.R.

        Inculpata Lupulescu Maria a fost reținută și arestată preventiv în cauză începând cu data de 5.11.2012.

        Inculpata Guță Ana a fost reținută preventiv în data de 05.11.2012 și ulterior arestată preventiv în cauză începând cu data de 13.11.2012 (urmare a admiterii recursului declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj).

        Inculpatul Firiza Dumitru a fost reținut și arestat preventiv în cauză în perioada 19.11.2012-23.11.2012 – dată la care Curtea de Apel Craiova a admis recursul declarat de inculpat și a dispus față de acesta măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, măsură ce a fost ulterior prelungită succesiv de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, până la 8.2.2013.

        Inculpatul Lupulescu Alexandru a fost reținut preventiv în cauză 24 de ore, iar în data de 11.01.2013, Tribunalul Gorj a respins propunerea parchetului de arestare preventivă a acestuia. Curtea de Apel Craiova, admițând recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, a dispus față de inculpat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile, până la data de 14.02.2013.

        În vederea asigurării recuperării prejudiciului creat bugetului de stat, prin ordonanța din data de 9 iulie 2012 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a două imobile (clădiri) aparținând inculpatei Lupulescu Maria, situate în mun. Târgu-Jiu, cu suprafețe construite de 499 și respectiv 268 mp.

        Facem de asemenea precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, ca de altfel și trimiterea în judecată, reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.