16.01.2013

 

C O M U N I C A T

 

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți împreună cu I.P.J. Mehedinți – Serviciul de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări într-o cauză penală față de 15 învinuiți,  cercetați pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, prev.și ped. de art.7 alin.2, art.8  alin.l și 2 și art.9 alin.l lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal și pentru infracțiunea de spălare a banilor, faptă prev.și ped. de art.29 alin.l lit.b din Legea nr.656/2002, republicată, cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal, toate cu aplic. art.33 lit.a Cod penal.

În acest context, în cursul zilei de azi, 16.01.2013, învinuiții au achitat către bugetul consolidat al statului suma de 1 milion de euro din prejudiciul reținut în cauză  și s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile până la concurența sumei de 1.700.000 lei.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reținut faptul că, în perioada 2008-2012, în calitate de administratori sau reprezentanți ai unor societăți comerciale, învinuiții au dispus înregistrarea în contabilitatea firmelor a unor tranzacții comerciale fictive, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului.

Față de un număr de 4 inculpați a fost luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.