19 iulie 2013

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 17.07.2013, în urma probatoriului administrat, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpaților Benga Sandu Gheorghe și Giuran Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a inculpatului Fluerătoru Cristea pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În fapt, s-a reținut că Benga Sandu Gheorghe în calitate de inginer în cadrul Compartimentului investiții EMC Motru, cu atribuții de diriginte de șantier, a avizat în fals situații de lucrări întocmite de SC BEN&BEN SA Cluj-Napoca, cu ocazia efectuării lucrării de modernizare a drumului Ploștina-Știucani. De asemenea, a întocmit în fals procesele-verbale de recepție lucrări ascunse, care în realitate nu au fost efectuate, așa cum rezultă din raportul de expertiză.

Inculpatul Giuran Nicolae, în calitate de șef departament imobiliare și recultivări în cadrul EMC Motru a avizat la plată facturi fiscale emise de SC BEN&BEN SA Cluj-Napoca, în condițiile în care a constatat deficiențe cu privire la modul în care au fost efectuate lucrările, iar inculpatul Fluerătoru Cristea, în calitate de reprezentant al SC BEN&BEN SA Cluj-Napoca și SC Tiseco Construct SRL a întocmit în fals situații de lucrări ce reprezentau lucrări neefectuate în realitate, înlesnind și ajutând cu intenție la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată de către inculpații Benga Gheorghe Sandu și Giuran Nicolae și de învinuiții Murgea Gheorghe, Alecu Adrian-Marian și Pătru Florentin.

La data de 18.07.2013, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu a sesizat instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă a celor trei inculpați, aceasta fiind admisă prin încheierea nr. 72/18.07.2013, emițându-se mandate de arestare preventivă pe o perioadă de câte 29 de zile.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.