21.10.2013

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

I.             Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Torop Petre Lucian din mun. Târgu-Jiu, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin.1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal Cod penal și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi.

        Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că în perioada iulie 2010 – iunie 2011, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Torop Petre Lucian nu a înregistrat în evidențele contabile ale unei societăți comerciale cu sediul în mun. Târgu-Jiu, la care era administrator,  operațiunile comerciale efectuate și respectiv veniturile realizate din vânzările de piese auto, în scopul de a se sustrage de la plata către bugetul statului cu suma de 62.837 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

 

II.           Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Burlacu Constantin din mun. București și Fîciu Gheorghe din comuna Bustuchin, județul Gorj, ambii recidiviști postexecutoriu, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin.1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal Cod penal și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi.

        Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că în semestrul II al anului 2010 și începutul anului 2011, printr-o activitate infracțională conjugată și în mod repetat, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cei doi inculpați  nu au înregistrat în evidențele contabile ale unei societăți comerciale cu sediul în mun. Târgu-Jiu, la care erau administratori,  operațiunile comerciale derulate cu 10 societăți comerciale din județul Gorj și din alte județe, realizând astfel venituri care nu au fost înregistrate în evidențele contabile, prejudiciind în acest mod bugetul statului cu suma de 266.176 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.

                În prezent inculpatul Fîciu Gheorghe este deținut în penitenciar unde execută o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani și 6 luni închisoare pentru infracțiunea de înșelăciune, iar inculpatul Burlacu Constantin este dispărut de la domiciliu.

 

        Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale, ca și trimiterea în judecată, reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele inculpate sau trimise în judecată, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.