22.10.2013
COMUNICAT DE PRESĂ
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
I. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Giurcă Dumitru, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat, prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 combinat cu art. 175 alin.1 lit.i din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 7 ani și 6 luni la 12 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi și respectiv Giurcă Constantin, pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală gravă, prevăzută de art. 182 alin.1 din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, în cazul ambilor inculpați fiind reținută circumstanța atenuantă legală a provocării, prevăzută de art. 73 lit.b din Codul penal.
Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că în noaptea de 10/11 august 2013 inculpatul Giurcă Dumitru, pe fondul unui conflict spontan a lovit pe partea vătămată G.R. cu un corp contondent în zona capului, producându-i leziuni traumatice cranio-cerebrale grave ce ar fi pus în primejdie viața victimei, dacă nu se intervenea oportun terapeutic. În aceleași împrejurări, inculpatul Giurcă Constantin, fratele lui Giurcă Dumitru, a aplicat mai multe lovituri pe corp victimei G.R. Se reține că cei doi inculpați au acționat în stare de provocare datorată faptului că partea vătămată G.R. a lovit inițial cu un par pe Giurcă Dumitru.
II. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Gherghin Gheorghe, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că în noaptea de 21/22 iunie 2013, inculpatul Gherghin Gheorghe a exercitat acte de violență fizică asupra părții vătămate T.T.C., pe care a și tăiat-o cu un corp tăietor (posibil cuțit) în zona din spate a picioarelor și căreia i-a produs leziuni ce au necesitat pentru vindecare 35-40 de zile de îngrijiri medicale și care, datorită faptului că au interesat o arteră importantă (artera femurală profundă), au pus în primejdie viața victimei.
III. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Visu Ion, pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat, prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 combinat cu art. 175 alin.1 lit.i din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 7 ani și 6 luni la 12 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi. În cauză a fost reținută circumstanța atenuantă legală a provocării, prevăzută de art. 73 lit.b din Codul penal.
Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că în data de 7 iunie 2013, în urma unui conflict spontan cu partea vătămată S.D., inculpatul Visu Ion s-a înarmat cu un cuțit și a aplicat două lovituri acestuia, producându-i leziuni traumatice poziționate paravertebral stânga, ce au necesitat pentru vindecare 35-40 de zile de îngrijiri medicale și care, datorită insuficienței respiratorii acute și pierderii sanguine consecutive plăgii tăiate-înțepate axilare stânga, au pus în primejdie viața victimei, salvarea acestuia datorându-se intervenției medico-chirurgicale oportun efectuate.
În cauză a fost reținută în favoarea inculpatului circumstanța atenuantă a săvârșirii infracțiunii în stare de provocare, în sensul că inculpatul a acționat sub impulsul unei tulburări determinate de comportamentul părții vătămate, care i-a adresat cuvinte jignitoare și l-a amenințat cu un corp contondent, respectiv cu o blană smulsă dintr-o bancă situată în apropiere.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele inculpate sau trimise în judecată, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.