22.10.2013

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

I.              Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei  Pavel Maria, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat, prevăzută de art. 174 combinat cu art. 175 literele c și d din Codul penal și pedepsită cu închisoarea de la 15  la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

        Prin actul de sesizare a instanței de judecată s-a reținut că

La data de 16 aprilie 2013 inculpata Pavel Maria a născut un copil de sex masculin căruia i-a suprimat viața prin aruncarea de la o înălțime de 1,70 metri și devorarea parțială a corpului de către câini.

                Astfel cum am menționat și prin comunicatul de presă din data de 19 aprilie, la acea dată procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus începerea urmăririi penale in rem , pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, prevăzută de art. 174 combinat cu art. 175 lit. c și d din Codul penal, în cazul nou-născutului găsit decedat și parțial devorat de animale în curtea spitalului orășenesc din Târgu-Cărbunești, la data de 18 aprilie 2013

                Din cercetările efectuate în cauză ulterior s-a stabilit că inculpata Pavel Maria, în vârstă de 31 de ani, este mama nou-născutului găsit la data de 18 aprilie, în condițiile menționate. Aceasta a ascuns faptul că este însărcinată și a insistat să meargă la Spitalul de urgență din Târgu-Cărbunești ca însoțitor al unui minor, nepot de soră, pentru ca în eventualitatea survenirii nașterii să beneficieze de asistență medicală.

                Nașterea copilului a avut loc în toaleta care deservește saloanele 4 și 5 din cadrul secției de chirurgie. Imediat după naștere, minorul a fost aruncat pe fereastra toaletei de la o înălțime de circa 1,70 metri, astfel încât a suferit un traumatism cranio-cerebral, iar ulterior a fost devorat de animale.

                Procurorul a stabilit că inculpata Pavel Maria a acționat în mod deliberat pentru suprimarea vieții nou-născutului.

                Inculpata Pavel Maria a fost reținută și ulterior arestată preventiv în cauză începând cu data de 6 august 2013.

 

        Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale  și trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele inculpate sau trimise în judecată, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.