COMUNICAT de PRESĂ
23 iulie 2013
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:
Prin rechizitoriul nr. 463/P/2013 din 18.07.2013, procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:
- MÎNEA FLORIN CLAUDIU - pentru săvârșirea infracțiunilor de omor deosebit de grav, prev. de art. 174 al.1 C.p. rap. la art. 175 al. 1 lit. i C.p. și art. 176 al. 1 lit. b și d C.p., cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., tâlhărie, prev. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p., (victimă U. I.), tâlhărie prev. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p.,(victimă D. G. I.), distrugere, prev. de art. 217 al. 1 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., profanare de morminte, prev. de art. 319 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p. și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, prev. de art. 86 al. 1 din OUG 195/2002 cu aplic. art. 33 lit. a C.p. (pentru toate infracțiunile).
- IONESCU DRAGOȘ - pentru săvârșirea infracțiunilor de omor deosebit de grav, prev. de art. 174 al.1 C.p. rap. la art. 175 al. 1 lit. i C.p. și art. 176 al. 1 lit. b și d C.p., cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., tâlhărie, prev. de art. 211 al.1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p., (victimă U. I.), tâlhărie prev. de art. 211 al.1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p.,(victimă D. G. I.), distrugere, prev. de art. 217 al. 1 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., profanare de morminte, prev. de art. 319 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., cu aplic. art. 33 lit. a C.p. (pentru toate infracțiunile),
- BĂLAN MIHAI DORIN - pentru săvârșirea infracțiunilor de omor deosebit de grav, prev. de art. 174 al.1 C.p. rap. la art. 175 al. 1 lit. i C.p. și art. 176 al. 1 lit. b și d C.p., cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., tâlhărie, prev. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p., (victimă U. I.), tâlhărie prev. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p. cu aplic. art. 75 lit. c C.p.,(victimă D. G. I.), distrugere, prev. de art. 217 al. 1 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., profanare de morminte, prev. de art. 319 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a și c C.p., cu aplic. art. 33 lit. a C.p. (pentru toate infracțiunile),
- și a inculpatului minor D.G.A. - pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la omor deosebit de grav, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 174 al. 1 C.p., art. 175 al. 1 lit. i C.p. și art. 176 al. 1 lit. b și d C.p., cu aplic. art. 75 lit. a C.p., complicitate la tâlhărie, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 211 al.1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p., (victimă U. I.), complicitate la tâlhărie, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 211 al.1, al. 2 lit. b și al. 21 lit. a C.p., (victimă D. G. I.), complicitate la distrugere, prev. de art. 26 C.p. rap. la art. 217 al. 1 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a C.p., complicitate la profanare de morminte, prev. de art. 26 C .p. rap. la art. 319 C.p. cu aplic. art. 75 lit. a C.p., cu aplic. art. 33 lit. a C.p. pentru toate infracțiunile și art. 99 C.p.
Din rechizitoriul întocmit, a rezultat că inculpații Mînea Florin Claudiu, Ionescu Dragoș, Bălan Mihai Dorin și inculpatul minor D. B. A. sunt consumatori de substanțe etnobotanice, pe care le procurau de la diferiți furnizori.
În vara anului 2012, inculpații Mînea Florin Claudiu și D. B. A. au cunoscut-o pe victima U. I. zis Axi, care se ocupa de mai mult timp cu vânzarea de substanțe etnobotanice, în zonele Motru, Strehaia și Dr. Tr. Severin, iar în perioada 2012 - 27.05.2013 au cumpărat, în repetate rânduri, substanțe etnobotanice, ocazie cu care victima se deplasa la domiciliul inculpatul Mînea Florin Claudiu, între aceștia intervenind o relație de încredere și apropiere.
În data de 27.05.2013, în jurul orelor 16,00 - 17,00, inculpații s-au întâlnit în fața blocului unde domicilia inculpatul Mînea Florin Claudiu și s-au hotărât să procure substanțe etnobotanice și, deoarece nu aveau bani să achite contravaloarea acestora, au convenit să-i ceară victimei U. I. să le aducă substanțe etnobotanice, urmând să se întâlnească în afara orașului Motru, unde puteau să o agreseze pentru a-i lua substanțele fără să plătească.
În acest sens, inculpatul minor D. B. A., în jurul orelor 17,00, a contactat-o la telefon pe victima U. I. și i-a solicitat să-i aducă în seara respectivă, în orașul Motru, substanțe etnobotanice în valoare de 2000 lei, iar după ce au stabilit un plan de acțiune, inculpații Mînea Florin Claudiu, Ionescu Dragoș, Bălan Mihai Dorin s-au deplasat în zona gării, pe digul de protecție al râului Motru, în vederea identificării locului de întâlnire cu victima U. I.
În jurul orelor 20.00, cei patru inculpați s-au reîntâlnit în apartamentul inculpatului Mînea Florin Claudiu iar în jurul orelor 23,00, inculpatul minor D. B. A. a plecat să se întâlnească cu victima U. I. la intrarea în orașul Motru, iar ceilalți trei inculpați, după ce s-au înarmat cu o cheie franceză, inculpatul Mînea Florin Claudiu, o cheie metalică fixă inculpatul Bălan Mihai Dorin și un picior de scaun inculpatul Ionescu Dragoș, s-au deplasat în punctul Rîpa situat între podul peste râul Motru și satul Rîpa.
În jurul orelor 23,30, victima U. I. însoțit de victima D. G. I., au ajuns în Municipiul Motru, la intersecția străzilor Macului cu Parângului, unde s-au întâlnit cu inculpatul minor D. G. A., care a urcat în autoturismul marca Hunday Coupe, înmatriculat în Bulgaria, sub numărul BH 5769 BT, de culoare neagră, condus de victima U. I., toți trei deplasându-se în punctul Rîpa, unde au ajuns în jurul orei 23,50.
Inculpatul minor D. B. A. a încercat să determine victima să pătrundă cu autoturismul pe un drum forestier situat la circa 53 m de podul peste râul Motru pe partea stângă din direcția de deplasare Motru-Rîpa, însă aceasta a refuzat și, întorcând autoturismul, i-a spus inculpatului minor, care coborâse, că oprește înainte de trecerea peste pod.
Inculpatul minor D. B. A. a traversat strada și a mers la locul unde se afla ascuns în lizieră inculpatul Mînea Florin Claudiu, în timp ce inculpații Bălan Mihai Dorin și Ionescu Dragoș, plecaseră spre autoturismul victimei, fără a mai aștepta vreun semnal de la inculpatul minor D. B. A. și, deschizând ușa din partea stângă a autoturismului, inculpatul Bălan Mihai Dorin, a lovit-o cu o cheie fixă metalică în zona capului pe victima U. I., iar inculpatul Ionescu Dragoș, peste tot corpul, cu piciorul de la scaun.
În urma loviturilor, victima U. I. a căzut pe spate, cu capul pe scaunul din dreapta față, iar cei doi inculpați au tras-o de picioare afară, ducându-o în fața autoturismului.
La un moment dat, victima U. I. a reușit să se ridice în picioare, însă fiind lovit în zona feței și abdomenului cu pumnii de către inculpatul Bălan Mihai Dorin, a căzut la pământ între autoturism și canalul colector, iar cei doi inculpați au continuat să-i aplice lovituri, inculpatul Bălan Mihai Dorin cu cheia fixă metalică și inculpatul Ionescu Dragoș cu piciorul de la scaun, atât în cap, cât și peste restul corpului, până au constatat că acesta a decedat, după care au introdus victima în autoturism pe bancheta din spate.
Între timp, de autoturism s-a apropiat inculpatul Mînea Florin Claudiu, lovind-o pe victima D. G. I. care coborâse din autoturism și țipa, strigând ajutor, cu pumnii în zona feței, apoi i-a aplicat o lovitură puternică cu cheia franceză în zona capului. Urmare loviturii cu cheia franceză, victima D. G. I. a căzut la pământ și s-a rostogolit în canalul colector betonat situat la o diferență de nivel de circa 3 m.
Întrucât inculpatul minor D. B. A. rămăsese pe podul ce ducea la drumul forestier, inculpatul Bălan Mihai Dorin l-a apelat telefonic și l-a chemat să-i ajute să o ridice pe victima D. G. I. din canalul colector, după care au introdus-o în portbagajul autoturismului și s-au deplasat prin satul Rîpa către punctul La lacuri din satul Meriș, comuna Broșteni, jud. Mehedinți (situat la 4,9 km) pentru a arunca autoturismul cu cadavrele în lac, așa cum se înțeleseseră. În acest sens, la volanul autoturismului s-a urcat inculpatul Mînea Florin Claudiu, fără a avea permis de conducere, pe bancheta din dreapta față inculpatul minor D. B. A., iar pe bancheta din spate inculpații Ionescu Dragoș și Bălan Mihai Dorin, având între ei pe victima U. I.
Ajungând spre capătul lacului, inculpații, auzind-o pe victima D. G. I. gemând, au oprit autoturismul și inculpatul Ionescu Dragoș, deschizând portbagajul, a înfășurat gâtul victimei cu mâneca de la geacă, strangulând-o, în timp ce inculpatul minor D. B. A. s-a asigurat că nu este nicio persoană în zonă, după care și-au continuat deplasarea, încercând să ajungă pe partea cealaltă a lacului, unde locul era accesibil scufundării, însă inculpatul Mînea Claudiu Florin, pierzând controlul volanului, a intrat cu autoturismul în mlaștina din capătul lacului.
În acel moment, inculpații s-au hotărât să sustragă bunurile ce se aflau în autoturism, după care să-l incendieze, astfel că inculpatul Ionescu Dragoș a aruncat cele două telefoane ale victimelor în lac și după ce și-au pus fiecare șosete pe mâini, au început să caute bunurile aflate în autoturismul victimei U. I., însușindu-și mai multe pachete cu substanțe etnobotanice, suma de 300 lei, din geanta victimei D. G. I., o cameră video, un pachet de țigări și un ceas Rolex.
După ce au plasat șosetele în diferite puncte din autoturism, inculpatul Ionescu Dragoș a încercat să aprindă focul cu chibriturile găsite în autoturism și, nereușind, a intervenit inculpatul Mînea Florin Claudiu care a folosit hârtiile aflate în torpedou și pe care le-a aprins, incendiind autoturismul în care se aflau cadavrele, iar după ce s-au asigurat că cele două cadavre au ars în totalitate, și-au împărțit bunurile și suma de bani sustrase de la victime.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Gorj, la data de 22 iulie 2013.
Precizăm că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitorului la instanță spre judecată, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.