25 ianuarie 2013

COMUNICAT de PRESĂ

              

                   Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea  de  Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

                   Prin rechizitoriul nr. 1051/P/2012 din 22.01.2013, procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus punerea în mișcare a acțiunii  penale și trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Bălan Alexandru Gabriel - inspector de poliție în cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Bistreț din  ITPF Giurgiu pentru comiterea infracțiunii de instigare la fals intelectual prev. de art. 25 Cod penal rap. la art. 289 Cod penal, uz de fals prev. de art. 291 Cod penal și fals în declarații prev. de art.292 Cod penal,toate cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.

Din rechizitoriul întocmit, a rezultat că  inculpatul  Bălan Alexandru Gabriel ocupând funcția de inspector de poliție la Sectorul Poliției de Frontieră Bechet - Sector subordonat IPTF Giurgiu, la data de 13.07.2010 a solicitat Primăriei Calafat repartizarea unui apartament construit prin Agenția Națională de Locuințe pe care intenționa să îl închirieze și ulterior să îl cumpere, iar în anul 2012 a reluat demersurile pentru alocarea unui apartament.

Deoarece nu îndeplinea condițiile prevăzute prin Hotărârea Consiliului Local Calafat nr. 118 din 19.04.2011 referitoare la locul unde își desfășoară activitatea, obligatorie pe raza municipiului Calafat, localităților Basarab, Golenți, sau Ciupercenii Vechi, prin instigarea la fals intelectual, a obținut de la ITPF Giurgiu adeverințe din care a rezultat în mod nereal că Sectorul PTF Bistreț este subordonat Serviciului Teritorial Dolj cu sediul în Calafat.

În acest sens, la data de 08.03.2012, s-a deplasat la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu și l-a determinat pe învinuitul Nemțeanu  Florin - comisar șef de poliție - șeful Serviciului resurse umane, să elibereze o adeverință, în care se atestă, în fals, că acesta își desfășoară activitatea la Sectorul Poliției de Frontieră Bistreț din cadrul  Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, care are sediul în municipiul Calafat, pe care a depus-o la primăria Municipiului Calafat și Consiliul Local Calafat, declarând pe proprie răspundere că are același  loc de muncă Poliția de Frontieră Calafat.

 Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție