25 noiembrie 2013

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au dispus, la data de 22.11.2013, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Bîcoi Laurențiu Ion pentru săvârșirea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

S-a reținut că, inculpatul  a împrumutat în luna iulie 2013 o persoană cu suma de 1500 lei pentru care a perceput o dobândă în cuantum de 300 lei lunar cu titlu de camătă, iar în cursul anului 2012 a împrumutat o altă parte vătămată cu suma de 13000 lei, pentru care a perceput o dobândă de 20%,  persoana mai sus menționată achitând suma de 15600 lei.

De asemenea, din materialul probator administrat a mai rezultat faptul că inculpatul a mai acordat împrumuturi cu dobândă de 15-30%,  la mai multe persoane, una dintre acestea împrumutând suma de 13000 lei, pentru care a plătit o dobândă lunară în cuantum de 2300 lei, iar un alt împrumut a fost în cuantum de 5000 lei, dobânda lunară fiind de 800 lei pe lună.

 Pentru a determina părțile vătămate să restituie sumele de bani împrumutate  și dobânda aferentă, inculpatul  le-a amenințat pe acestea cu acte de violență și cu moartea.

Procurorii au înaintat instanței de judecată un referat cu propunere de arestare preventivă a inculpatului, aflat în stare de reținere.

Judecătoria Tg.-Jiu, prin încheierea din data de 22.11.2013, a admis propunerea magistraților procurori și a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.