26 septembrie 2013

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au confirmat, la data de 23.09.2013, începerea urmăririi penale față de învinuiții minori I.C. și M.I.A., pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

S-a reținut că, la data de 20.09.2013, în jurul orelor 20:30, partea vătămată  C.A., aflându-se pe peronul stației C.F.R. Tg.-Jiu, a fost acostată de cei doi învinuiți, care i-au solicitat suma de 50 lei, amenințându-l cu acte de violență pentru a le fi remisă această sumă. A fost stabilită o întâlnire pentru data de 23.09.2013, împrejurare în care învinuitul minor I.C. i-a înmânat părții vătămate un bilețel pe care era scris numărul său de telefon, urmând ca partea vătămată să-l contacteze la acest număr pentru a se întâlni și pentru a-i da suma de bani.

La data de 24.09.2013, organele de cercetare penală au dispus reținerea învinuitului minor pe o perioadă de 24 de ore.

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu din data de 25.09.2013 a fost respinsă propunerea de arestare preventivă a învinuitului minor I.C. și s-a dispus luarea măsurii preventive a obligării acestuia de a nu părăsi țara, fără încuviințarea procurorului, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 25.09.2013.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.