04.12.2014

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Mutu Constanța, din comuna Godinești, județul Gorj, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 Cod penal cu aplicarea art. 199 alin. 1 Cod penal.

                Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpata Mutu Constanța, care este căsătorită cu persoana vătămată M.A. din anul 2009, în seara zilei de 13 noiembrie 2014, în jurul orelor 22,00, în timp ce se aflau singuri la locuința comună din comuna Godinești, sat Pârâu de Vale, pe fondul unui conflict conjugal, a lovit pe acesta puternic cu un cuțit cu lama de 13 cm în zona toracelui (zonă vitală), astfel încât obiectul tăietor a pătruns în cavitatea toracică a persoanei vătămate, după ce mai întâi a lovit și tăiat una dintre coaste care a atenuant astfel impactul, după care a afectat splina, până la pediculul splenic.

                Inculpata a aplicat lovitura în timp ce cei doi soți se aflau față în față, fără ca persoana vătămată să aibă asupra sa vreun obiect care să justifice reacția de extremă violență a inculpatei. De asemenea, examinarea medico-legală a inculpatei arată că în cursul conflictului conjugal aceasta nu a suferit leziuni vizibile.

                După comiterea faptei, inculpata a aruncat cuțitul în cameră, între pat și televizor, după care a părăsit locul faptei, abandonând victima, pe soțul său, deși constatase că acesta sângera abundent urmare a loviturii aplicate, iar la locuința comună nu se mai aflau alte persoane care eventual să intervină pentru a-i acorda primul ajutor. Inculpata a stat ascunsă mai multe ore până la momentul depistării sale de către organele de poliție.

                Inculpata Mutu Constanța a fost reținută preventiv pe o perioadă de 24 de ore în baza ordonanței de reținere din 14 noiembrie 2014 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj și ulterior a fost arestată preventiv în cauză  prin hotărârea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj, la solicitarea Parchetului.

                Rechizitoriul împreună cu dosarul de urmărire penală a fost înaintat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Gorj.      

        Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.