05.09.2014

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților :

-        Perescu Claudiu Ion, director la Liceul Tehnologic Bustuchin,  pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prevăzute de art. 289 din Codul penal;

-        Popescu Elena, director adjunct la Liceul Tehnologic Bustuchin,  pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prevăzute de art. 289 din Codul penal;

-        Udroiu Vasile, profesor de istorie și director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Tg.-Jiu,  pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, prevăzute de art. 289 din Codul penal;

-        Crețu Nicolaie, administrator al unei societăți comerciale din mun. Tg.-Jiu,  pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, prevăzute de art. 290 din Codul penal.

 

                Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpații Perescu Claudiu Ion și Popescu Elena, în calitate de președinte și respectiv membru în comisia de evaluare națională din sesiunea iunie –iulie 2014 la Liceul Tehnologic Bustuchin, uzând de autoritatea pe care o aveau asupra celorlalți membri ai comisiei de examen, în calitate de director și director adjunct la același liceu, au acceptat strângerea de bani de la elevi înainte de susținerea examenului, beneficiind și ei de aceste sume folosite sub formă de protocol și ulterior au rezolvat o parte din subiecte la limba și literatura română sau au determinat ca la matematică un alt profesor să le rezolve și să fie dictate elevilor în timpul examenului.

                În ceea ce privește pe inculpatul Udroiu Vasile, director adjunct al Liceului Energetic nr. 1 Tg.-Jiu, s-a reținut faptul că acesta, la sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2014 a fost desemnat membru al comisiei de examen la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu din mun. Tg.-Jiu. Acesta avea o relație apropiată cu inculpatul Crețu Nicolaie, deținătorul unor societăți comerciale și al unui restaurant .

                Profîtând  de împrejurarea  că toate  banchetele elevilor de clasa a  XII-a de la  Colegiul  Național Ecaterina  Teodoroiu și Liceul Energetic nr. 1  Tg.Jiu s-au desfășurat la  restaurantul  pe care  îl deține, inculpatul Crețu Nicolaie a înțeles să-și  folosească intervențiile pentru a-și  favoriza  fiii să obțină  note mai  mari sau  să  promoveze  examenul de  bacalaureat desfășurat în perioada iunie – iulie 2014.

                Ca  modalitate de  fraudare a examenului, atât la  limba  română  cât și la matematică, Crețu D. și  Crețu C., cei  doi  fii ai inculpatului Crețu Nicolaie, au  fost  învățați  să facă anumite semne pe  lucrări pentru a  fi identificate și   în  situația în care n-ar  fi reușit  să rezolve subiectele, lucrările să poată fi înlocuite după examen, astfel cum s-a întâmplat la  proba  scrisă la  limba  română.

                Inculpatul Udroiu Vasile a recunoscut că i-a învățat pe cei doi elevi ce semne să facă  pe lucrările de matematică.

                Întrucât cei  doi fii ai  inculpatului Crețu  Nicolaie nu au finalizat  lucrările la proba  scrisă la limba  română, inculpatul Udroiu Vasile  le-a înlocuit ulterior după examen, situație în care a  fost  contrafăcută semnătura profesorilor  supraveghetori.

                Din raportul criminalistic întocmit la data de 01.09.2014 rezultă că semnătura de la  rubrica  „nume și prenume asistent” fila 5/7 de la ambele lucrări ale celor  doi fii ai  inculpatului Crețu Nicolae nu a  fost efectuată de martora I.O., profesor  supraveghetor.

                Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrările la limba  română ale celor doi  fii ai  inculpatului Crețu Nicolae au  fost scoase din centrul de examen prin intermediul acestuia și le-au fost date  să  fie  refăcute, iar  foaia  suplimentară din mijloc a  fost  completată de cei doi elevi în afara examenului, fiind  contrafăcute semnăturile  profesorilor  supraveghetori I.O. și P.I.

Lucrările refăcute au  fost  introduse ulterior la  centrul de evaluare de la  Liceul Tehnologic, unde s-au  corectat.

                La proba de matematică, cei doi  fii ai  inc. Crețu Nicolaie au fost  lăsați  să  copieze rezolvarea subiectelor. De asemenea, probatoriul administrat a scos în evidență că toți elevii care  au susținut examenul la matematică în aceeași  sală  cu cei  doi fii ai  inc.Crețu Nicolaie au  obținut  note  cuprinse între 9,00 – 10,00, cu excepția unei  singure  note de 8,00, situație în care unii elevi care  au  avut media  generală 6,00 în  clasele IX- XII,  fiind în aceeași clasă cu  frații Crețu la bacalaureat au luat nota 10,00 la matematică.

              Inculpatul Udroiu Vasile, în calitate de membru al comisiei de examen și care trebuia să vegheze ca probele să se  desfășoare în condiții de legalitate, a făcut intervenții pe lângă profesorii supraveghetori să-i lase pe cei  doi fii gemeni ai inc. Crețu Nicolaie să copieze, iar pentru identificarea lucrărilor le-a  solicitat să facă semne pe acestea.

                        Din probatoriul administrat a rezultat de asemenea că  în cele  3  zile în care s-au desfășurat probele la  examenul de  bacalaureat, restaurantul deținut  cu inc. Crețu Nicolaie a asigurat  masa de  prânz membrilor comisiei de  examen de la Colegiul Națonal Ecaterina Teodoroiu, unde fiii săi susțineau examenul de bacalaureat, fără a  percepe  bani de la cei  care au  consumat.

                De asemenea, același inculpat a asigurat și protocolul în sala în care  comisia de examen se  întrunea, deși  metodologia de organizare a examenului de bacalaureat  interzice acest lucru.

                Ancheta a  fost desfășurată în cauză  de  un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu  sprijinul de  specialitate al Serviciului Român de Informații, al organelor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție Gorj și I.P.J. Gorj.

                Rechizitoriul împreună cu dosarul de urmărire penală au fost înaintate judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Gorj.

        Totodată, în conformitate cu dispozițiile legale, s-a solicitat menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Crețu Nicolaie și Udroiu Vasile și în timpul judecății, precum și anularea  lucrărilor la limba  română ale celor  doi fii ai  inculpatului Crețu Nicolaie.

        Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.