COMUNICAT de PRESĂ

10 ianuarie 2014

 

 

              Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea  de  Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

              La data de 09 ianuarie 2014, procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus începerea urmăririi penale față de numiții Dobran Aurelian, Uțupanu Dana și Dinu Grigore pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită prevăzută și pedepsită de art. 254 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că în data de 9 ianuarie 2014 Uțupanu Dana, în calitate de medic specialist la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești, jud. Gorj, a pretins suma de 1900 lei pentru ca împreună cu medicul chirurg Dobran Aurelian și medicul anestezist Dinu Grigore să efectueze unei paciente, internată la Secția de obstetric㠖 ginecologie - o intervenție chirurgicală (cezariană) necesară și recomandată.

              Suma de bani pretinsă urma să fie înmânată celor trei învinuiți de către soțul pacientei – denunțător în cauză, cu ocazia efectuării intervenției chirurgicale, programată în  dimineața zile 10 ianuarie 2014, după cum urmează: medicului chirurg - învinuitul Dobran Aurelian, suma de 900 lei; medicului specialist – învinuita Uțupanu Dana, suma de 800 și medicului anestezist – învinuitul Dinu Grigore, suma 200 lei.

              Aceste sume au fost predate fiecăruia dintre învinuiți în ziua de 10 ianuarie 2014 de către soțul pacientei, învinuitul Dobran Aurelian primind suma de 900 lei și învinuitul Dinu Grigore suma de 200 lei, înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, iar învinuita Uțupanu Dana a primit suma de 800 lei imediat după efectuarea intervenției chirurgicale, potrivit înțelegerii din ziua anterioară.

              Învinuiții Dobran Aurelian, Uțupanu Dana și Dinu Grigore au fost reținuți pentru o perioadă de 24 ore, cu începere de la data de 10 ianuarie 2014, orele 2050, urmând a fi prezentați instanței competente  cu propunere de arestare preventivă.

              La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, cu sprijinul de specialitate al Serviciului de Informații și Protecție Internă Gorj.             

       Facem precizarea că începerea urmării penale și punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în  nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.