10 februarie 2014

 

                                      COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au dispus, la data de 07.02.2014, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: L. C., M. A., B. M. B. M. și C. L. pentru săvârșirea infracțiunilor de cămătărie și șantaj.

S-a reținut că, în perioada 2012 - 2013, inculpații au constrâns prin amenințare  mai multe persoane în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, reprezentând dobândă la  împrumuturile acordate.

De asemenea, s-a stabilit că susnumiții au dat  bani, cu dobândă, ca îndeletnicire la mai multe persoane vătămate percepând o dobândă cuprinsă între 6-20% cu titlu de camătă.

Procurorii au înaintat instanței de judecată un referat cu propunere de arestare preventivă a celor patru inculpați, aflați în stare de reținere.

Judecătoria Tg.-Jiu, prin încheierea din data de 07.02.2014, a respins propunerea magistraților procurori și a dispus luarea măsurii controlului judiciar față de inculpații L. C. și B. M. B.

La data de 08.02.2014 s-a formulat contestație împotriva încheierii Judecătoriei Tg.-Jiu.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.