din 14.07.2014

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribun0alul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

                În cursul zilei de azi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Ciobanu Ion, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat și lipsire de libertate, prevăzute de art. 32 alin.1 Cod penal raportat la art. 189 alin.1 lit. b și d Cod penal cu aplicarea art. 199 Cod penal și art. 205 din Codul penal.

                Din cercetările efectuate în cauză de procuror a rezultat că există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunile reținute în sarcina sa.

                Astfel, s-a reținut că în seara zilei de 12 iulie 2014, în jurul orelor 22,00, în timp ce se afla în locuința din satul Cocoreni, comuna Bîlteni, județul Gorj, împreună cu partea vătămată, soția sa, inculpatul a avut un conflict cu aceasta, legat de procese civile aflate pe rol, în cursul căruia inculpatul a apucat-o prin surprindere pe partea vătămată, pe la spate, cu o cordelină de gât, strânsă sub formă de laț și a imobilizat-o aplicându-i scotch la mâini, la picioare și la gură ca să nu țipe. Apoi inculpatul a târât-o pe partea vătămată până în baie, unde a legat-o de calorifer până la orele 24,00, timp în care a încercat să o forțeze să bea țuică, cu intenția de a înscena ulterior o sinucidere a victimei.

                Inculpatul a ținut în continuare victima imobilizată, legată cu cordelina de pat și amenințând-o pe aceasta că o omoară dacă nu renunță la acțiunea de divorț și nu îi face acte pe locuință.

                Partea vătămată a reușit să se elibereze și să fugă abia în jurul orelor 6, 6,30 dimineața, când inculpatul plecase să dea de mâncare la păsări, martorul la locuința căruia s-a deplasat fiind cel care a anunțat serviciul 112.

                S-a reținut de procuror că din probele administrate rezultă că inculpatul a acționat cu intenția de a ucide victima, soția sa, urmărind un interes material și ascunderea infracțiunii de lipsire de libertate și de asemenea faptul că a încercat să ascundă mijloace materiale de probă, respectiv cordelina și scotch-ul folosite la comiterea infracțiunilor.

        Ancheta continuă în cauză pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanei vinovate de comiterea unor infracțiuni, urmând a fi dispuse măsurile de legale care se impun, cu precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.