din 18.07.2014

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Moța Marius-Narcis, pentru comiterea, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. art. 188 alin.1 și alin.2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.1 și art. 43 alin.1 din Codul penal.

                Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpatul Moța Marius-Narcis a fost liberat condiționat la data de 3 iulie 2013 din executarea unei pedepse de 2 ani și 6 luni închisoare, având un rest de executat de 286 de zile.

        În noaptea de 17/18 august 2013, inculpatul a consumat mai multe băuturi alcoolice împreună cu mai multe cunoștințe într-un local din mun. Tg.-Jiu, după care, în jurul orelor 24,00 – 1,00 au plecat spre orașul Rovinari, cu un autoturism marca „Jeep” aparținând unuia dintre aceștia.

                În Rovinari au continuat să consume băuturi alcoolice   într-un alt bar, după care au luat hotărârea să se întoarcă în mun. Tg.-Jiu. La întoarcere, inculpatul Moța Marius-Narcis le-a solicitat însoțitorilor săi să-l aștepte întrucât dorește să se întâlnească și să vorbească cu un prieten.

                Inculpatul s-a întâlnit cu partea civilă S.C. în parcarea Casei de Cultură din Rovinari, la cca 30 de metri de bar, împrejurare în care i-a solicitat acesteia bani și fără alte explicații i-a aplicat o lovitură cu un cuțit tip briceag în partea dreaptă a abdomenului.

                Inculpatul a mers apoi la autoturismul cu care se deplasase împreună cu celelalte persoane, fără să relateze acestora aspecte legate de fapta săvârșită.

                Se reține de procuror că fapta inculpatului de a lovi partea vătămată cu un cuțit în regiunea toraco-abdominală, cu consecința perforării diafragmului și producerea unei plăgi transfixiante a peretelui tiracic și lezarea lobului hepatic drept, având în vedere obiectul vulnerant folosit (cuțit), zona vizată și intensitatea loviturii, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de tentativă de omor.

                Inculpatul Moța Marius-Narcis a fost arestat preventiv în cauză în perioada 30 august – 5 septembrie 2013, iar în prezent se află arestat în altă cauză.

                Totodată, se mai reține de procuror că inculpatul Moța Marius-Narcis, după comiterea infracțiunii, s-a ascuns pentru a se sustrage de la urmărirea penală, iar ulterior punerii sale în libertate de către Curtea de Apel Craiova, la data de 5.9.2013 a încercat să realizeze o înțelegere frauduloasă cu partea vătămată și a  amenințat-o pe aceasta. Totodată, inculpatul Moța Marius-Narcis a mai comis ulterior o altă infracțiune de o gravitate deosebită (tâlhărie) pentru a obține o sumă de bani pe care intenționa să o remită părții vătămate S.C. pentru a realiza o înțelegere frauduloasă cu aceasta.

                Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, prin rechizitoriul întocmit Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj s-a solicitat din nou luarea față de inculpat a măsurii arestării preventive în cauză, dosarul fiind înaintat Tribunalului Gorj la data de 17 iulie 2014.

        Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.