20 ianuarie 2014

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au dispus, la data de 19.01.2014, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:  Fileață Ștefan pentru săvârșirea, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracțiunii de furt calificat și Popescu Liviu Dan pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la furt calificat.

S-a reținut că, în data de 18.01.2014, inculpatul Fileață Ștefan, în urma unei înțelegeri prealabile avute cu inculpatul Popescu Liviu Dan, și ajutat de acesta, a sustras cantitatea de 41280 kg fier, pe care a transportat-o cu două autoutilitare, depistate în trafic de organele de poliție.

Inculpatul Popescu Liviu Dan, cu intenție, a înlesnit sustragerea componentelor metalice prin indicarea locului unde erau amplasate, facilitarea încărcării acestora cu un utilaj tip DET deservit de un angajat al unității miniere, precum și prin asigurarea perimetrului infracțional.

Prin activitatea infracțională a celor doi s-a cauzat un prejudiciu părții vătămate în cuantum de 35088 lei.

Procurorii au înaintat instanței de judecată un referat cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, aflați în stare de reținere.

Judecătoria Tg.-Jiu, prin încheierea pronunțată la data de 19.01.2014, a admis propunerea magistraților procurori și a dispus arestarea preventivă a  inculpatului Fileață Ștefan, pe o perioadă de 29 zile și a inculpatului Popescu Liviu Dan, pe o perioadă de 20 de zile.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.