din 22.08.2014

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților :

-        Rădulescu Ion, din mun. Tg.-Jiu, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunilor de evaziune  fiscală și delapidare, prevăzute de art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal și de art. 295 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal;

-        Vătafu Iulică, din mun. Rm.-Vâlcea, pentru comiterea în formă continuată și în stare de recidivă a infracțiunii de complicitate la evaziune  fiscală, prevăzute de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal și art.  41 Cod penal;

-        Stănescu Ionel, din mun. Iași, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunii de complicitate la evaziune  fiscală, prevăzute de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal;

-        Țîrcomnicu Marin, din mun. Pitești, pentru comiterea în formă continuată și în stare de recidivă a infracțiunii de complicitate la evaziune  fiscală, prevăzute de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal și art.  41 Cod penal;

-        Tudosie Mirela Delia, din mun. Tg.-Jiu, pentru comiterea în formă continuată a infracțiunii de complicitate la evaziune  fiscală, prevăzute de art. 48 alin.1 Cod penal raportat la art. 9 alin.1 lit. c din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.

 

                Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpatul Rădulescu Ion, în calitate de administrator cu procură al SC FABIMET IMPEX SRL din Tg.-Jiu, în perioada 2013-2014 a înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale în baza mai multor facturi fictive ce au ca emitent SC CONEST MAD CONSTRUCT SRL Ciurea, jud. Iași și SC METAL VANDON SRL Făgăraș și totodată și-a însușit în mod repetat din patrimoniul societății comerciale suma totală de 194.523 lei.

                Inculpatul Vătafu Iulică a emis în numele SC METAL VANDON SRL Făgăraș către SC FABIMET IMPEX SRL din Tg.-Jiu mai multe facturi fiscale ce nu reflectă operațiuni comerciale reale, ajutând în acest mod pe inculpatul Rădulescu Ion să înregistreze în evidența contabilă a societății cheltuieli nereale.

                Inculpatul Stănescu Ionel a emis în numele SC CONEST MAD CONSTRUCT SRL Ciurea, jud. Iași către SC FABIMET IMPEX SRL din Tg.-Jiu mai multe facturi fiscale și chitanțele aferente, ce nu reflectă operațiuni comerciale reale, ajutând în acest mod pe inculpatul Rădulescu Ion să înregistreze în evidența contabilă a societății cheltuieli nereale.

                Inculpatul Țîrcomnicu Marin, în înțelegere cu inculpatul Rădulescu Ion, l-a ajutat pe acesta să înregistreze cheltuieli nereale în evidența contabilă a societății, în baza facturilor ce au ca emitent SC CONEST MAD CONSTRUCT SRL Ciurea, jud. Iași, procurându-i și livrându-i acestuia la data de 18.03.2014 mărfurile: „100 robinete înaltă presiune, 1 bucată mașină de rectificat, 5 buc. bloc motor autocamion și 12 buc. robinete marca KF-OKLAHOMA”, ce au fost menționate fictiv de către inculpatul Rădulescu Ion ca fiind achiziționate în luna februarie 2014 de la SC CONEST MAD CONSTRUCT SRL Ciurea, jud. Iași și prezentate inspectorilor antifraudă ca provenind de la această societate.

                Inculpata Tudosie Mirela, în calitate de contabil al SC FABIMET IMPEX SRL Tg.-Jiu, la solicitarea inculpatului Rădulescu Ion, a efectuat operațiunile de înregistrare în evidența contabilă a mai multor facturi fiscale având ca emitenți SC CONEST MAD CONSTRUCT SRL Ciurea, jud. Iași și SC METAL VANDON SRL Făgăraș, cunoscând faptul că acestea nu reflectă operațiuni comerciale reale și totodată a întocmit procese-verbale de dezmembrare nereale.

                Ancheta s-a desfășurat în cauză sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de poliție din cadrul I.P.J. Gorj și al Serviciului Român de Informații.

                Inculpații Rădulescu Ion, Vătafu Iulică, Stănescu Ionel, Tîrcomnicu Marin și Tudosie Mirela Delia au fost reținuți pe o perioadă de 24 de ore în baza ordonanțelor de reținere din 19 iunie și 20 iunie 2014, iar prin ordonanța din 20 iunie 2014, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj  a dispus luarea față de aceștia a măsurii preventive a controlului judiciar pe durata urmăririi penale.

                Rechizitoriul împreună cu dosarul de urmărire penală a fost înaintat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Gorj.

        Totodată, în conformitate cu dispozițiile legale, s-a solicitat menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de cei cinci inculpați și în timpul judecății, precum și desființarea înscrisurilor fictive.

        Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.

 

               

PURTĂTORUL DE CUVÂNT,