C O M U N I C A T 

23 iulie 2014

 

           

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

Urmare completării probatoriilor în cauza privind cercetarea inculpatului G.F în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunii de omor față de victima G.M.C., faptă comisă în dimineața zilei de 12 iulie 2014 pe terasa unui local de pe raza municipiului Slatina, s-a procedat la extinderea urmăririi penale față de inculpatul G.F și sub aspectul infracțiunilor de tentativă de omor, comisă asupra părții vătămate N.I., tulburarea ordinii și liniștii publice și portul sau folosirea fără drept de cuțit, precum și față de suspecții C.N.I. și C.R.M. pentru infracțiunile de complicitate la tentativă de omor comisă asupra părții vătămate N.I. și tulburarea ordinii și liniștii publice.

La data de 22.07.2014 față de inculpații C.N.I. și C.R.M.. s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a formulat propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile .  S-a motivat  că  în dimineața zilei de 12.07.2014, inculpații C.N.I., C.R.M. și G.F. au mers pe terasa barului Vintage din municipiul Slatina ,  unde a avut loc un incident în urma căruia inculpatul G.F. a înjunghiat în mod repetat cu un cuțit pe numitul G.M.C. provocându-i leziuni traumatice care au condus la deces, după care cei trei inculpați au revenit la locul faptei, înarmați de această dată cu obiecte contondente, respectiv G. F. cu o blană ruptă de la o bancă din parc, C.N.I. cu un ciomag rupt dintr-un pom, iar C.R.M. cu pietre .

 În aceste împrejurări  în care partea vătămată N. I. a fost lovită de către G.F. în zona capului cu blană prevăzută cu mai multe cuie, fiindu-i provocate leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare zile îngrijiri medicale , iar cei doi  au amenințat persoanele prezente, înlesnind în acest mod săvârșirea faptei de către autor .

Acțiunea celor trei inculpați a  provocat  reacții puternice de indignare și dezaprobare în rândul publicului, neliniște persistentă și stare gravă de insecuritate.

Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat arestarea preventivă a inculpaților C.N.I. și C.R.M. 

Propunerea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Olt, care a dispus, prin încheierea din data de 22 iulie 2014, arestarea preventivă a inculpaților pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 23 iulie 2014.

Față de inculpatul G.F. urmează să se formuleze propunere de arestare preventivă și pentru infracțiunile pentru care s-a extins urmărirea penală.

 

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.