25 martie 2014

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Jiu au dispus, la data de 25.03.2014, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: V.A.E. pentru săvârșirea infracțiunilor de influențare a declarațiilor, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie, efectuare a operațiunilor financiare în mod fraudulos și de complicitate la infracțiunea de șantaj; M.A.C. pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj; R.I. pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și complicitate la infracțiunea de efectuare a operațiunilor financiare în mod fraudulos și K.M.G. pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și de complicitate la infracțiunea de efectuare a operațiunilor financiare în mod fraudulos.

S-a reținut că inculpatul V.A.E, în data de 29.01.2014, a constrâns un martor, prin amenințarea cu acte de violență, să dea declarații mincinoase într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Tg.-Jiu, a condus un autovehicul pe raza localității Fărcășești în seara zilei de 17.01.2014, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule, iar în cursul lunilor februarie-martie 2014, în mod fraudulos, a obținut cardul bancar și codul PIN și a efectuat operațiuni de retragere numerar, fără consimțământul titularului - persoana vătămată I.I.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în data de 02.03.2014, inculpatul M.A.C., prin exercitarea unor amenințări cu acte de violență, și beneficiind de ajutorul inculpaților V.A.E. și R.I. a constrâns persoana vătămată B.G.A. să îi remită lui R.I. un autoturism.

Cu privire la inculpatul K.M.G., s-a reținut că, fiind audiat în calitate de martor, într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Tg.-Jiu, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului și că, în data de 21.03.2014, a sustras cardul bancar al persoanei vătămate I.I. , pe care ulterior l-a înmânat lui V.A.E., care a efectuat operațiuni de retragere numerar fără consimțământul titularului.

Procurorii au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpatul K.M.G. și au formulat, la data de 25.03.2014, propunere de arestare preventivă a celorlalți trei inculpați, aflați în stare de reținere.

În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.