C O M U N I C A T 

26 septembrie 2014

 

           

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

La data de 16.09.2014 s-a dispus punerea in mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului P.C.S. pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

           În fapt, s-a reținut că în perioada iunie – decembrie 2012, inculpatul, în calitate de administrator al unei societăți cu sediul în comuna Spineni, județul Olt, a achiziționat pe bază de facturi fiscale de la diferite firme din Belgia și Spania, un număr total de 124 de autoturisme second-hand și a vândut 90 de autoturisme astfel achiziționate. Toate aceste activități comerciale nu au fost înregistrate în evidența contabilă a societății și nici nu au fost declarate la organul fiscal teritorial, prejudiciul creat bugetului statului fiind de 689.038 lei reprezentând TVA colectat.

   Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, la data de 25 septembrie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat arestarea preventivă a inculpatului P.C.S.

  Propunerea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Olt, care a dispus, prin încheierea din data de 25 septembrie 2014, arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.

 

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.