C O M U N I C A T 

1 aprilie 2015

 

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

La data de 18 ianuarie 2015 s-a pus în mișcare a acțiunea penală împotriva suspectului G.A. pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, comis prin cruzimi.

S-a reținut că la data de 15 ianuarie 2015, în jurul orei 18,00, în timp ce victima N.N. în vârstă de 59 de ani se deplasa pe strada Toamnei din municipiul Slatina, județul Olt, în zona  LPS Slatina, aceasta a fost agresată cu un cuțit de către inculpatul G.A., care i-a aplicat un număr de 14 lovituri în zona spatelui, gât, torace și abdomen.

Din actele de urmărire penală administrate în cauză au rezultat următoarele:

       În declarația dată în fața organului de urmărire penală, inculpatul G.A. a recunoscut faptul că în seara zilei de 15.01.2015, în jurul orelor 17.30-18:00, în timp ce se deplasa pe str. Toamnei, în zona Liceului LPS Slatina, s-a întâlnit cu vecina sa de scară, respectiv victima N.N., cu care s-a lovit din greșeală și întrucât aceasta l-a Injuriat, s-a întors și a tras-o de haine.

       Victima N.N. a început să țipe, astfel că inculpatul a scos din buzunarul gecii un cuțit tip briceag cu care a înjunghiat-o de mai multe ori până a căzut pe trotuar, unde a continuat să-i aplice lovituri cu cuțitul.

       Imediat după săvârșirea faptei, inculpatul a fugit de la fața locului, și după câteva ore, a plecat cu o mașină de ocazie în mun. Craiova.

       În jurul orelor 05.00-06.00 dimineața, a doua zi pe data de 16.01.2015, tot cu o mașină de ocazie, inculpatul a revenit în mun. Slatina, cu intenția de a se întoarce acasă, însă s-a speriat văzând că era prea multă lume în zona unde locuia, astfel că s-a deplasat în bazarul „Textila” pentru a cumpăra alte haine. Din bazar a cumpărat o geacă neagră și o pereche de blugi și după ce a probat aceste haine, a rămas îmbrăcat în ele, iar hainele cu care fusese îmbrăcat la data săvârșirii faptei, respectiv blugi de culoare albastru deschis și o geacă de piele de culoare galben închis, le-a pus în două pungi pe care le-a aruncat într-un tomberon din apropierea hotelului Senator.

       Cu ocazia reconstituirii efectuate, această pereche de blugi aruncată de către inculpat G.A. a fost găsită și ridicată din tomberonul indicat de către acesta, iar ulterior, datorită petelor brun-roșcate ce păreau a fi de sânge identificate pe pantaloni, aceștia au fost trimiși la Institutul Național de Criminalistic㠖 Serviciul Biocriminalistică din cadrul I.G.P.R., care în urma analizei genetice a concluzionat c㠄pretestul efectuat a indicat prezența sângelui uman și genotiparea acesteia a pus în evidență un profil genetic identic cu profilul genetic al victimei N.N.”.

       După ce a aruncat acei blugi la tomberon, inculpatul G.A. a plecat cu același taxi în com. Brebeni, jud. Olt cu intenția de a arunca și geaca cu care fusese îmbrăcat la săvârșirea faptei. Ajuns pe raza com. Brebeni, inculpatul s-a deplasat pe jos câțiva kilometri, de-a lungul pârâului Dîrjov și, în afara localității, a aruncat geaca cu tot cu plasă în pârâu.

       Toate aceste aspecte de inc. G.A. sunt confirmate de mai mulți martori oculari.

       S-a procedat la recunoașterea din grup a persoanei care a înjunghiat-o în data de 15.01.2015 pe victima N.N., ocazie cu care martorii l-au recunoscut, fără nicio ezitare pe inculpatul G.A..

         Din raportul de expertiză medico-legală de necropsie  emis de S.J.M.L. Olt,  avizat de Comisia de Control și Avizare din cadrul I.M.L. Craiova, rezultă că moartea numitei N.N., în vârstă de 59 ani, a fost violentă, între leziunile traumatice și deces există legătură directă și necondiționată de cauzalitate.

        Din întreg ansamblul probator rezultă fără dubiu că inculpatul G.A.  a săvârșit fapta de care este  învinuit. Esențiale în acest sens sunt, raportul de constatare criminalistică potrivit căruia s-a stabilit că urmele de sânge găsite pe pantalonii purtați la momentul săvârșirii faptei de către inculpat, aparțin victimei N.N., fiind pus în evidență un profil genetic identic cu profilul genetic al victimei, declarațiile martorilor, aspectele relatate de aceștia fiind confirmate și de către inculpat,  recunoașterea din grup a inculpatului de către martorii oculari, precum și concluziile  raportului  de constatare medico – legală și avizat de Comisia de Control și Avizare din cadrul I.M.L. Craiova din care rezultă că moartea numitei N.N. a fost violentă, fiind cauzată de hemoragia internă și externă urmare a multiplelor plăgi tăiat și înțepate-tăiate (înjunghiate), penetrante toraco-abdominal ce interesează organe interne (cord, plămân, ficat, splină) și vase sangvine (aortă, carotidă), în condițiile unei agresiuni individuale. Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un corp tăietor înțepător, au caracter vital, iar între leziunile traumatice și deces există legătură directă și necondiționată de cauzalitate.

  Fapta inculpatului G.A.  care în data de 15 ianuarie 2015, în jurul orelor 18,00, a avut o discuție contradictorie cu  victima N.N., în vârstă de 59 de ani, în timp ce aceasta se deplasa pe strada Toamnei din mun Slatina, jud. Olt, în zona  LPS Slatina, discuție  în urma căreia inculpatul  i-a aplicat un număr de 14 lovituri de cuțit în zona spatelui, gât, torace și abdomen, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de omor calificat,  prevăzute de art. 188 alin.1, art. 189 alin. 1 lit. h C.p.,

Inculpatul G.A. a acționat cu intenție directă sub aspectul laturii subiective, în sensul că acesta a  prevăzut rezultatul faptei sale, rezultat pe care l-a  urmărit prin săvârșirea faptei.

       Din aceste considerente, constatând că au fost respectate dispozițiile legale care garantează aflarea adevărului, că urmărirea penală este completă și că există probele necesare și legal administrate, inculpatul G.A. a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, prin rechizitoriul întocmit de procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.