C O M U N I C A T 

6 ianuarie 2014

 

 

           

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

 

La data de 03.01.2015 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrată sesizarea I.P.J. Olt cu privire la faptul că în dimineața aceleiași zile, numita M.M. a fost găsită decedată, prezentând multiple leziuni traumatice.

         A rezultat că în dimineața zilei de 3 ianuarie 2015, numita M.M. în vârstă de ani , din comuna Dăneasa, jud. Olt, a fost găsită decedată în locuința sa, având numeroase leziuni traumatice. Totodată, s-a constatat că victimei i-au fost sustrase bijuteriile din aur pe care le purta.

Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt în data de 3 ianuarie 2015, la aceeași dată fiind începută urmărirea penal㠄in rem” pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată, în concurs real.

La data de 5 ianuarie 2015, S.C.M. s-a predat la Secția Regională de Poliție Transporturi București - Serviciul de Siguranță Publică și Protecția Călătorilor.

Inculpatul  S.C.M a fost reținut 24 ore în Arestul I.P.J.- Olt, începând cu data de 05.01.2015 ora 23:40 și până la data de 06.01.2015 ora 23:40.

Prin ordonanța din data de 06.01.2015 s-a pus în mișcare a acțiunea penală împotriva inculpatului S.C.M. pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată,  prevăzute de art. 188 alin.1,189 alin.1 lit. d C.p. și art. 233,234 alin.1 lit. a, d și f C.p., cu aplic. art. 38 alin.1 C.p., reținându-se că în noaptea de 2/3 ianuarie 2015, în jurul orei 18.00, inculpatul, înarmat cu un topor, a pătruns fără drept în curtea locuinței victimei M.M., a spart geamul de la balconul casei, a intrat în interior și, întrucât victima a ieșit din cameră să vadă ce se întâmplă, i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu toporul în zona capului, până când aceasta a decedat, după care a sustras bijuteriile pe care victima le avea asupra sa, respectiv cercei și o verighetă (toate din aur), precum și alte bijuterii găsite în locuință, bunuri pe care și le-a însușit.

Inculpatul a recunoscut că a tâlhărit și ucis victima, iar cu ocazia reconstituirii, a condus organele de urmărire penală la locul unde a aruncat toporul folosit la săvârșirea infracțiunii de omor calificat, precum și bluza cu care a fost îmbrăcat la săvârșirea faptelor, acestea fiind găsite la ieșirea din localitatea Zănoaga, într-un canal de colectare a apei.

Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, la data de 6 ianuarie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat arestarea preventivă a inculpatului S.C.M.  

Infracțiunile săvârșite sunt prevăzute de lege cu detențiunea pe viață sau pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani.

 

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.