08.01.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

 

            Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

-                          Sulugiu Constantin Gabriel, pentru săvârșirea infracțiunilor  de șantaj (2 fapte), spălarea banilor, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzute de art. 207 Cod penal, art. 29 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002, art. 295 Cod penal raportat la art. 308 Cod penal, art. 322 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1, art. 39 și art. 5 din Codul penal;

-                          Daha Pompiliu Sabin, pentru săvârșirea infracțiunii  de favorizare a infractorului, prevăzute de art. 269 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal.

                Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpatul Sulugiu Constantin Gabriel a constrâns prin amenințare partea vătămată T.I.D. să-i achite o dobândă lunară de 15% calculată la un împrumut de 200.000 lei acordat în luna octombrie 2009, încasând în mod injust suma de 405.000 lei, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj.

                De asemenea, același inculpat a constrâns prin amenințare partea vătămată T.I.D. să-i achite o dobândă lunară de 3000 de euro pentru un împrumut de 20.000 euro acordat în luna decembrie 2009, încasând în mod injust suma de 17.000 euro, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj.

                Același inculpat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu răspundere limitată, și-a însușit, în interesul său, în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, din conturile societății suma totală de 1.135.792 lei, în plus față de aportul său personal, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare.

                De asemenea, același inculpat, în perioada august-septembrie 2010, a determinat partea vătămată să întocmească în fals un număr de 34 de facturi și chitanțe fictive și la rândul său a întocmit o factură fiscală în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în favoarea altei societăți administrate de partea vătămată, prin care arată tranzacționarea unor mărfuri în valoare de 160.471 lei, care în realitate nu s-a realizat, dar care era necesară în vederea încheierii unui contrat de cesiune, autentificat la data de 22.09.2010, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

                Același inculpat, Sulugiu Constantin Gabriel, a transferat suma de 200.000 lei provenită din infracțiunea de delapidare, respectiv suma de 160.000 lei provenită din infracțiunile de șantaj și fals în înscrisuri sub semnătură privată (contravaloarea contractului de cesiune de creanță), din conturile societății pe care o administra în conturile societății administrate de partea vătămată T.I.D., sume care ulterior au fost virate în conturile unei a treia societăți, administrate tot de către inculpat, cunoscând faptul că sumele provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

                În legătură cu inculpatul Daha Pompiliu Sabin, din probele administrate în cursul urmăririi penale a rezultat că acesta   l-a ajutat pe inculpatul Sulugiu Constantin Gabriel, fără vreo înțelegere stabilită cu acesta, în scopul de a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, în sensul că a ascuns organelor de anchetă faptul că a vândut un autoturism marca Mercedes Benz CLS în cursul anului 2009 părții vătămate T.I.D., întocmind în mod fictiv un contract de vânzare-cumpărare a unui autovehicul folosit în luna septembrie 2009 către Sulugiu Constantin Gabriel și M.V., având ca obiect același autoturism, prin inducerea în eroare a lui M.V. cu privire la data încheierii contractului, fapta întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de favorizare a infractorului.

 

                Rechizitoriul împreună cu dosarul de urmărire penală a fost înaintat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Gorj.      

        Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.