C O M U N I C A T

12 februarie 2015

 

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

 

Prin ordonanța din data de 28 ianuarie 2015, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de tentativă omor,  prevăzută de art. 32 alin.1 C.p. rap. la art.188 alin.1 C.p.

În urma efectuării actelor de urmărire penală,  s-a stabilit faptul că în data de 26 ianuarie 2015, după ce au avut o discuție contradictorie în incinta unui local de pe raza localității Vișina Nouă, județul Olt, inculpatul R.C.D., în vârstă de 17 ani, a exercitat acte de violență asupra victimei B. A., în vârstă de 20 de ani, pe care l-a lovit în mod repetat cu cuțitul în zona toracică și abdominală. Leziunile traumatice suferite au necesitat 25-30 zile îngrijiri medicale și au pus în primejdie viata victimei.

În raport de gravitatea deosebită a faptei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a solicitat la data de 30.01.2015, arestarea preventivă  a inculpatului minor R. C. D.

Prin încheierea cu nr. 11 din 30 ianuarie 2015 pronunțată în dosarul penal nr. 361/104/2015, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Olt a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului R.C.D., dispunând punerea în libertate a inculpatului de sub puterea ordonanței de reținere cu nr. 65 din 29 ianuarie 2015, emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Totodată, a dispus față de inculpat, măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, începând din 30 ianuarie 2015 până la 30 martie 2015, pe timpul măsurii preventive a controlului judiciar inculpatul fiind obligat să respecte anumite obligații stabilite de instanță.

Împotriva încheierii nr. 11 din 30 ianuarie 2015, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a formulat contestație, criticând-o ca netemeinică și nelegală.

Curtea de Apel Craiova a admis contestația formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt privind pe inculpatul minor R.C.D., a desființat în totalitate încheierea contestată și rejudecând cauza, a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

S-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.

Încheierea nr.53 din data de 10.02.2015 pronunțată de Curtea de Apel Craiova este definitivă.

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.