COMUNICAT de PRESĂ

   15 septembrie 2015

 

                   Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

                   Procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus reținerea, pe o perioadă de 24 ore, începând cu  15.09.2015, a inculpatului PĂSĂRIN GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, prev. de art. 301 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p., luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 al. 1 C.p. cu aplic. art. 35 al. 1 C.p., abuz în serviciu, prev. de art. 297 al. 1 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție (4 infracțiuni),  fals intelectual, prev. de art. 321 C.p. (4 infracțiuni), instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.p. rap. la art. 297 al. 1 C.p. cu aplic. art. 132 din Legea nr. 78/2000 (2 infracțiuni), instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 C.p. rap. la art. 321 C.p. (2 infracțiuni), participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, prev. de art. 52 C.p. rap. la art. 321 C.p., fals în declarații, prev. de art. 326 C.p., uz de fals, prev. de art. 323 C.p., delapidare, prev. de art. 295 C.p. cu aplic. art. 38 al. 1 C.p. (pentru toate infracțiunile), constând în aceea că, în calitate de primar al com. Bîlteni, în perioada 28 iunie 2012 – aprilie 2013, a semnat ordinele de plată împreună cu martora M.I.V., virând în mod repetat la SC S SRL, administrată de P.M., prin intermediul Parohiei Peșteana Jiu, suma de 360.509 lei în baza contractului de reabilitare a Bisericii Sf. Nicolae din com. Bîlteni, jud. Gorj din 19.09.2011.

                   Din sumele virate către Primăria com. Bîlteni, suspectul P.O, la solicitarea inculpatului Păsărin Gheorghe, la sfârșitul anului 2012 și începutul anului 2013, i-a dat în 2 tranșe suma de 10.000 lei pentru a continua finanțarea lucrărilor.

                   Pentru satisfacerea intereselor unor funcționari ai Primăriei com. Bîlteni, respectiv inculpatul Oprea D. Dumitru, viceprimar, C.D. și O.N., referenți, rudele acestora au fost puse în posesie în mod abuziv pe unele terenuri, pe care apoi le-a răscumpărat primăria.

                   La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe a propus martorului L.M., administrator la SC C SRL Bîlteni, ce are ca obiect principal de activitate creșterea de capre, să-i vândă două suprafețe de teren, pe care le-ar deține el și soacra sa, U.D., în zona fermei.

                   Profitând de împrejurarea că în anul 2012 îi eliberase lui O.D., tatăl inculpatului Oprea D. Dumitru, adeverința falsă cu privire la suprafața de teren pentru care a încasat de la primărie o sumă de bani, inculpatul Păsărin Gheorghe i-a cerut acestuia și inculpatei Măceșanu Florina, pe care în permanență o amenința că îi desface contractul de muncă, să întocmească, inițial, pe numele său o adeverință pentru suprafața de 2,416 ha și apoi pentru soacra sa pentru 2 ha, situate în aceeași zonă.

                   La data de 30.01.2013 a fost întocmită o adeverință pe numele primarului Păsărin Gheorghe, care nu avea depusă cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și nu mai avea vocație, ca moștenitor, pentru această suprafață și apoi, în luna mai, o altă adeverință din 20.05.2013 pe numele suspectei U.D., care de asemenea nu mai avea dreptul la nicio suprafață de teren.

                   Pentru ambele suprafețe de teren, sumele de bani de câte 40.000 lei, respectiv, 45.000 lei au fost primite în 4 tranșe de la L.M. de către inculpatul Păsărin Gheorghe, care la data de 24.01.2014, uzând de adeverința falsă eliberată pe numele său, a mers la Biroul notarului public R.D. și a declarat în fals în mod nereal că terenul îi aparține, determinând-o pe aceasta să redacteze și să autentifice contractul din 24.01.2014, prin care vindea cei 2,416 ha teren  SC C SRL Bîlteni.

                   La începutul anului 2013, inculpatul Păsărin Gheorghe împreună cu inculpatul Oprea D. Dumitru s-au deplasat la sediul SC TPC SRL Rovinari și au convenit cu administratorul acestei societăți T.P.I. să vândă piese auto pentru autoturismele Primăriei com. Bîlteni.

                   Profitând de această  relație comercială, în ziua de 28.03.2013 s-a prezentat la un magazin din Rovinari, inculpatul  Oprea D. Dumitru și a cumpărat piese de proveniență străină în valoare de 8520 lei, iar la întocmirea facturii din 28.03.2013 i-a solicitat martorului T.P.I. să nu treacă, la piesele străine, codul de identificare al produsului.

                   Aceste piese au fost însușite de inculpatul Păsărin Gheorghe care avea în dotarea firmei SC S SRL autoturisme străine pe care puteau fi montate piesele străine respective.

                   A fost sesizat Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 zile.

          La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj și cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații Gorj.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.