C O M U N I C A T 

16 octombrie 2015

 

 

            Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

Prin ordonanța din data de 12.09.2015 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea  infracțiunilor de viol și lovire sau alte violențe, reținându-se că în data de 12.09.2015 victima C.M. din com. Găvănești, sat Băleasa jud. Olt a fost găsită în stare de inconștiență la locuința sa, existând suspiciuni că aceasta a fost agresată fizic și sexual.

Prin ordonanța din data de 15.10.2015 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor din infracțiunile de infracțiunile de viol și lovire sau alte violențe, în infracțiunile de viol și tentativă de omor calificat.

Dosarul a fost declinat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bals la data de 15.10.2015, dată la care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la infracțiunea de tentativă de omor calificat, prev de art. 32  alin. 1 C.p. rap. la art.188 al.1 și 2 C.p., art.189 al.1 lit. a  și f și alin.2 C.p., comb. cu art.199 al.1 C.p.  față de numitul R.C.G.

         S-a reținut că în data de 10.09.2015, inculpatul R.C.G. s-a hotărât să le ucidă pe mătușa sa, C.M. și pe bunica sa, R.A., sens în care s-a deplasat la Complexul Auchan din Craiova de unde a cumpărat un topor, o teslă, mănuși și o săpăligă, pe care le-a băgat într-o plasă. În jurul orei 21:00, având asupra sa plasa cu obiectele menționate, a luat un taxi și s-a deplasat pe raza com. Găvănești, sat Băleasa, jud. Olt, la locuința mătușei sale și a pătruns în curtea locuinței  acesteia.

Inculpatul a bătut la ușă, iar în momentul în care victima C.M. s-a apropiat, a scos toporul din plasă și i-a aplicat o lovitură cu acesta, în zona capului, lovitură în urma căreia victima s-a dezechilibrat. În continuare, i-au fost aplicate mai multe lovituri cu toporul, în zona capului, până când aceasta a căzut la podea, unde i-a mai aplicat încă o lovitură cu toporul în zona feței.

Ulterior, în jurul orei 21:40, inculpatul s-a deplasat  în municipiul Slatina, la locuința bunicii R.A.,  a bătut la ușă și a încercat să vadă dacă este deschisă ușa, dar nu a răspuns nimeni, astfel că a plecat. La scurt timp s-a întors cu intenția de a sparge ușa cu toporul pentru a o ucide pe bunica sa, însă pe scări s-a întâlnit cu unchiul său R.F., care l-a lovit cu piciorul peste topor și a strigat la el, moment în care R.C.G. s-a speriat și a fugit de la fața locului.

În cursul zilei de ieri, 15.10.2015, s-a dispus reținerea suspectului R.C.G. pentru pe o durată de 24 ore, începând de la data de 15.10.2015, ora 20.45, până la data de 16.10.2015 ora 20.45.

  Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, urmează ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt să solicite judecătorului de drepturi și libertăți, arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 de zile.

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.