C O M U N I C A T 

18 iunie 2015

 

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

La data de 17.06.2015 s-a pus în mișcare a acțiunea penală împotriva inculpatului  M. G. pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu,  prev. de art.132 din Legea 78/2000, rap. la art 297 al.1 din Noul Cod Penal;  fraudă informatică, prev. de art.249 N.C.P și fals informatic, prev. de art.325 N.C.P., toate cu aplic. art.38 al. 1 N.C.P. și împotriva inculpatului C.M. pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 din Noul Cod Penal, cu aplic.  art.132 din Legea 78/2000, rap. la  art. 297 al.1 din Noul Cod Penal;  instigare la fraudă informatică, prev. de art. 47 din Noul Cod Penal, rap la art.249 Noul Cod Penal și instigare la fals informatic, prev. de art. 47 din Noul Cod Penal, rap. la art.325 Noul Cod Penal, toate cu aplic. Art.38 al. 2 Noul Cod Penal

În fapt s-a reținut că la data de 28.11.2014, inculpatul M.G., în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de analist programator, în  cadrul  S.P.C.R.P.C.Î.V. Olt, având  drept responsabilitate introducerea datelor în sistemul informatic, în vederea înmatriculării vehiculelor, și-a depășit aceste îndatoriri, prin faptul că abuzând de atribuțiile de serviciu, a introdus date informatice într-un sistem informatic, fără drept, întrucât datele erau fictive, neavând un suport al documentelor care să le susțină (inexistența unui dosar),  fapt care au condus la înmatricularea unui autoturism, marca Mercedes SL 350, semnalat ca fiind sustras de pe teritoriul altui stat, iar prin această acțiune de înșelare a sistemului procedural de înmatriculare s-a produs atât un avantaj material beneficiarului înmatriculării inculpatul C.M., cât și o pagubă statului, prin eludarea plății taxelor aferente înmatriculării unui vehicul.

Această activitate infracțională a inculpatului M.G. a fost posibilă prin  acțiunea de determinare exercitată de către inculpatul C.M., beneficiar al înmatriculării, care a furnizat informațiile referitoare la datele autoturismului marca Mercedes SL 350, necesare accesării sistemului informatic, inclusiv a unui act de identitate al unei alte persoane, pe numele căreia s-a efectuat înmatricularea, fără ca acesta să-și dea acceptul ori să aibă cunoștință că i-a fost folosit respectivul document, obținându-se prin acest mijloc fraudulos înmatricularea autoturismului marca Mercedes SL 350.

Având în vedere toate aceste considerente, în cursul zilei de ieri, 17 iunie 2015 s-a dispus reținerea suspecților pentru pe o durată de 24 ore, iar astăzi, procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt va solicita arestarea preventivă a inculpaților pentru o durată de 30 de zile.

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.