C O M U N I C A T

25 februarie 2015

 

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

 

Prin ordonanța din data de 23 februarie 2015, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații C.N.L., C.C., M.C., din localitatea Balș, jud.Olt, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În timpul urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada 2011-2013, prin înregistrarea în contabilitatea firmei SC ROXIMBAN MINERAL SRL Balș a unor operațiuni comerciale nereale, au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 2.097.627 lei (440.000 euro), stabilit de către organele de specialitate.

Pe de altă parte, în aceeași perioadă au fost scoși din patrimoniul firmei 14.339.481 lei (3.186.551 euro), fără a se putea justifica proveniența acestora.

Banii retrași s-au folosit în interes personal, dar și pentru construirea unor imobile și achiziționarea unui autoturism.

La data de 24 februarie 2015, s-a dispus sechestrul asigurator asupra unor terenuri, imobile și un autoturism aparținând inculpaților.

Prin referatul din data de 24 februarie 2015, s-a propus Tribunalului Olt arestarea preventivă a inculpaților, pe o perioadă de 30 de zile.

Prin încheierea din data de 25 februarie 2015, Tribunalul Olt a admis în parte cererea acestui parchet, a dispus arestarea preventivă a inculpatei C.N.L. pe o perioadă de 30 de zile și a dispus măsura controlului judiciar față de ceilalți doi inculpați.

Soluția Tribunalului Olt a fost atacată cu contestație, ce se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și arestarea preventivă pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele inculpate.