C O M U N I C A T 

26 noiembrie 2015

 

           

Purtătorul de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, în conformitate cu Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului C.S.M. nr. 482 din 1 iunie 2012, astfel cum a fost modificat prin Hotărârea nr. 573 din 6 mai 2014 este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele :

Prin ordonanța din data de 26.11.2015 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul N. G. A. pentru săvârșirea a două infracțiuni de  luare de mită, prev.  de art. 289 al.1 Noul Cod Penal, rap. la art.6 și art.7 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.

Inculpatul N. G. A . a fost reținut pe o durată de 24 de ore în Arestul IPJ Olt, începând cu data de 26.11.2015 ora 02.15

S-a reținut că la data de 17.11.2015, agentul de poliție din cadrul Poliției Orașului Potcoava, N. G. A.,  în timp ce se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe linie rutieră,  a oprit în trafic un autoturism, pe strada Principală din oraș Potcoava, jud. Olt, condus de către numitul I. F. J., din mun. București, aceasta efectuând un act contravențional la regimul circulației pentru care se impunea suspendarea permisului de conducere,  însă agentul de poliție efectuând un act contrar acestor îndatoriri, a primit suma de 400 lei pentru ca procesul – verbal pe care l-a întocmit să nu ateste datele reale.

De asemenea, la data de 25.11.2015 agentul de poliție din cadrul Poliția Orașului Potcoava, N. G. A., în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe linie rutieră, a fost surprins în flagrant în timp ce a primit suma de 500 lei de la numitul R. A., din mun. Reșița, jud. Caraș Severin, care a condus un autoturism pe raza orașului Potcoava, str. Principală, jud. Olt, agentul de poliție întocmind un proces verbal în care a consemnat fapte mai puțin grave decât cele întâmplate în realitate.

Din aceste considerente, reținându-se că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt va solicita arestarea preventivă a inculpatului N. G. A. pe o perioadă de 30 de zile.

Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, aceste acțiuni ale procurorului nefiind însă în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.