COMUNICAT

01.03.2019

La data de 28.02.2019, la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost convocată adunarea generală cu privire la poziția ce se va adopta față de prevederile OUG nr. 7/2019.

A fost respinsă cu majoritate de voturi propunerea privind suspendarea activității procurorilor, cu excepția cauzelor urgente.

De asemenea, a fost respinsă cu majoritate de voturi propunerea de desfășurare restrânsă a activității .

În unanimitate s-a hotărât ralierea la pozițiile exprimate de către colegii procurori,  în sensul abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepție prevederilor referitoare la admiterea la INM și sesizarea Avocatului Poporului cu excepția de neconstituționalitate a actului menționat.

Întrucât în spațiul public au apărut informații potrivit cărora procurorilor nu li se vor plăti drepturile salariale în ipoteza suspendării activității, facem următoarele precizări:

Potrivit art. 181 din Legea nr. 62/2011, prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului.

În conformitate cu art. 202 din același act normativ, procurorii nu pot declara grevă.

De asemenea, potrivit art. 195 din Legea nr. 62/2011, pe durata participării la grevă, contractul individual de muncă sau raportul de serviciu este suspendat de drept.

Totodată, potrivit art. 49 alin. 2 din Legea nr. 53/2003, suspendarea contractului colectiv de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii și a plății drepturilor de natură salarială.

În deschiderea adunării generale primul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a adus la cunoștiință procurorilor prezenți dispozițiile legale mai sus menționate.

Precizăm de asemenea că fiecare procuror a votat potrivit propriei voințe, nefiind exercitată nici o formă de constrângere.