05.09.2019

 

C O M U N I C A T

                                                       

         Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele precizări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora „ procurorii din Caracal, cei care au intervenit în cazul Alexandrei Măceșanu, le-au deschis dosar penal polițiștilor care s-au ocupat  de caz”:

         La data de 31 iulie 2019 a fost înregistrat pe rolul Parchetului  de pe lângă Judecătoria Caracal, ca urmare a sesizării Ministerului Afacerilor Interne – Corpul de Control al Ministrului, un dosar penal în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen., privind modul de acțiune al structurilor M.A.I., în cazul dispariției minorei Măceșanu Alexandra Mihaela.

         În cursul aceleiași zile, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, ca organ ierarhic superior, preluarea acelui dosar penal, având în vedere că și la nivelul acelei unități de parchet se efectuează cercetări de către instituțiile abilitate să apreciez modul de aducere la îndeplinire a atribuțiunilor de serviciu în legătură cu același eveniment.

         Prin ordonanța din data de 01.08.2019, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a admis cererea și a dispus preluarea dosarului susindicat, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, urmând, astfel, ca parchetul ierarhic superior să efectueze cercetări sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 C.pen.

         Prin ordonanța din data de 28.08.2019 Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și-a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că pe rolul acelei unități de parchet se afla, în lucru, un dosar penal având același obiect, iar potrivit art. 88 ind. 1 alin. 2 din Lg nr. 304/2004 „Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele prevăzute la alin. 1, sunt cercetate și alte persoane”.