22.01.2019

C O M U N I C A T

         Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

I. În perioada 15-17 ianuarie 2019 procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpații CONSTANTIN ILIE, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale),  prev de   art.291 al.1 din Noul Cod Penal,  rap la art. 6 din Lg. nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 N.C.pen.; JIANU MARILENA, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, prev de   art. 291 al.1 din Noul Cod Penal, cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000; VLAICU FLORINA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, prev de   art. 48 alin.1 N.C.p. rap. la art. 291 al.1 din Noul Cod Penal, cu aplic. art. 6 din Lg. nr. 78/2000; BERLINSCHI GEORGETA, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,    în formă continuată (două acte materiale),     prev de   art. 292 al.1 din Noul Cod Penal, rap la art. 6 din Lg. nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 N.C.pen.

Din probele administrate în cauză a rezultat existența unor activități infracționale care se  circumscriu tipicității elementelor constitutive ale infracțiunilor de trafic de influență, prev. de art. 291 alin.1 C.p. și cumpărare de influență, prev. de art. 292 alin.1 C.p, în sensul în care persoane care fie își desfășoară activitatea profesională în cadrul Secției de  Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, fie din afara acestei unități spitalicești, pretind și  primesc sume de bani  de la diverse persoane în schimbul traficării influenței pe lângă funcționari-medici, încât aceștia să îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile de serviciu ori să  îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în sensul eliberării unor acte medicale, acordării concediului medical ori chiar pentru încadrarea ori menținerea persoanelor în grad de invaliditate, în scopul obținerii sau a prelungirii pensiei de invaliditate ori de handicap.

Astfel, prevalându-se de influența pe care o are asupra medicilor și asistentelor din cadrul Secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina,   inculpatul Constantin Ilie, care ocupă funcția de infirmier în cadrul acestei unități medicale, împreună cu   inculpata Jianu Marilena, care ocupă funcția de consilier în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt(D.G.A.S.P.C.) au pretins și au primit  de la   inculpata Berlinschi Georgeta suma de 3.300 lei, promițându-i acesteia că-i vor facilita obținerea pensiei de invaliditate ori de handicap, întrucât cunosc  funcționari publici-medici, care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală ori persoană cu funcție de conducere-director DGASPC ori Direcția Muncii, care poate influența  îndeplinirea actului de către funcționarii competenți.

Prin aceasta,  inculpații Constantin Ilie  și Jianu Marilena  s-au prevalat de funcțiile pe care le îndeplinesc în cadrul S.J.U. Slatina și respectiv D.G.A.S.P.C. Olt,  promițând, în schimbul unor sume de bani, că  vor  realiza scopul  acțiunii acestora, acela de a determina funcționarii competenți să elibereze actele medicale necesare.

Activitatea infracțională a inculpatului Constantin Ilie, de trafic de influență, s-a desfășurat și  prin intermediul   inculpatei Vlaicu Florina, concubina acestuia,  care a preluat sarcinile  inculpatului Constantin Ilie, în perioada în care era internat în spital, referitor la anumite afecțiuni medicale de care acesta suferă.

Astfel, în cunoștință de cauză, și la îndemnul   inculpatului Constantin Ilie, inculpata Vlaicu Florina s-a întâlnit cu   inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale-trimitere de la medicul de familie, adeverințe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical( pentru care se dorea prelungirea), cardul de sănătate și suma de 300 lei, urmând ca inculpatul  Constantin Ilie să-și exercite influența asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al  inculpatei Berlinschi Georgeta.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că  în anul 2017, inculpații Jianu Marilena și  Constantin Ilie, cu ajutorul   inculpatei Vlaicu Florina, au primit sume de bani  de la   inculpata Berlinschi Georgeta, în schimbul traficării influenței, promițând că-i vor determina pe funcționarii publici competenți-medici, director DGASPC ori Direcția Muncii, să emită acte medicale ori să-și foloseacă influența în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate și a pensiei aferente.

Inculpata Berlinschi Georgeta a obținut o pensie de invaliditate, pentru care primește lunar suma de 640 lei.

Împotriva ordonanței de dispunere a măsurii priventive a controlului judiciar, inc. Constantin Ilie a formulat plângere care a fost, însă, respinsă prin încheierea nr.3 din data de 21.01.2019 de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Olt.

Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.