COMUNICAT de PRESĂ

   22.03.2019

 

                  

Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea  de  Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin referatul nr. 766/P/2018, din data de 15 martie 2019, al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a propus arestarea preventivă, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpatului D.M., executor judecătoresc, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: 15 infracțiuni de înșelăciune prev. de art. 244 alin. 1 și 2 C.p., 4 infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 alin. 1 și 2 C.p., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p., o infracțiune de delapidare în formă continuată prev. de art. 295 C.p., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p., o infracțiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 C.p., 4 infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată prev. de art. 297 alin. 1 C.p., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p., o infracțiune de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 C.p., 2 infracțiuni de abuz de încredere prev. de art. 238 C.p., o infracțiune de fals în declarații în formă continuată, prev. de art. 326 C.p., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p., constând în aceea că, în perioada 2015 - 2018, inculpatul D.M.:

 - în calitate de executor judecătoresc a întocmit, în cadrul unor dosare de executare, acte nelegale de executare, prin care a atestat că anumite persoane fizice au depus sume de bani, cu titlu de preț/avans preț, pentru cumpărarea unor imobile aflate în procedura de executare - cu mențiunea că unul și același imobil, ce făcea obiectul executării silite, a fost înstrăinat mai multor persoane vătămate,  fără însă a distribui prețul creditorilor din dosarele de executare;

 - în calitate de executor judecătoresc, în cadrul BEJ D.M., și-a însușit din conturile de consemnare ale BEJ D.M., pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou și în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terțe persoane participante la procedurile de licitație publică reale sau fictive, organizate de inculpat în cadrul acestor dosare;

- în calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc și fost procuror, a încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni notariale bilaterale de vânzare - cumpărare, prin care promitea să le vândă imobile situate în mun. Craiova, asupra cărora urma să dobândească dreptul de proprietate în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare - cumpărare încheiate de el cu proprietarul S.C. S.T. S.R.L., cu mențiunea că unul și același imobil a fost promis de inculpatul D.M. mai multor persoane, încasând totodată și prețul acestuia de la fiecare dintre aceste persoane;

- a creat convingerea unor persoane vătămate că, în calitatea sa de executor judecătoresc, deține informații reale cu privire la imobile aflate în procedurile de executare, astfel încât le poate transfera dreptul de proprietate asupra acestor imobile, în schimbul unui preț avantajos în raport cu prețul pieței, determinând aceste persoane să-i remită sume importante de bani cu titlu de preț/avans preț.

Prejudiciul total creat prin activitatea infracțională, desfășurată de inculpatul D.M., se ridică la suma de aproximativ 8.293.171 lei (cca. 1.700.000 euro), fiind prejudiciate un număr de 32 de persoane vătămate.

Prin decizia penală nr. 2/21.03.2019, pronunțată de Curtea  de Apel Craiova în dosarul nr. 1721/54/2018/a1, s-a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și, în baza art. 226 alin. 1 C.pr.pen. rap la art. 223 alin. 1 lit. a, alin. 2 C.pr.pen., s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului D.M. pentru o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.

Precizăm că, în această etapă a procesului penal, măsura arestării preventive, în lipsă, dispusă față de inculpatul D.M., nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.