28.02.2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele, în continuarea comunicatului de presă din data de 13 februarie 2019:

         Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat înlocuirea măsurii controlului judiciar, dispus prin ordonanța din 13.02.2019  cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile, cu privire la un număr de patru persoane, inculpate pentru săvârșirea unor infracțiuni, după cum urmează:

-         trei persoane inculpate, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de omor, prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, tulburarea ordinii și liniștii publice, prevăzute de art. 371 Cod penal și lovirea și alte violențe, prevăzute de art. 193 alin.2 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 Cod penal, privind concursul de infracțiuni  și art.77 lit. a Cod penal – circumstanța agravantă legală privind săvârșirea faptei de trei sau mai multe persoane împreună,

-         o persoană inculpată, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de omor, prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal și tulburarea ordinii și liniștii publice, prevăzute de art. 371 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 Cod penal, privind concursul de infracțiuni  și art.77 lit. a Cod penal – circumstanța agravantă legală privind săvârșirea faptei de trei sau mai multe persoane împreună.

     Pentru formularea acestei solicitări către judecătorul de drepturi și libertăți au fost avute în vedere următoarele:

Prin adresa din data de 23.02.2019 Spitalul Clinic Județean de Urgență nr. 1 Craiova a comunicat că victima M.M., cetățean sloven, a decedat.

Conform fișei de constatări preliminare din data de 27.02.2019 ale Institutului de Medicină Legală Craiova, rezultă că moartea numitului M.M. a fost violentă, s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute urmare a unui traumatism cranio-facial grav cu boltă și bază craniană și ale viscero-craniului, leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu și de corpuri dure, unele corpuri dure cu margini/muchii ascuțite. A mai concluzionat medicul legist că avându-se în vedere morfologia, localizarea și multitudinea leziunilor traumatice, acestea s-au produs prin loviri multiple, iar între aceste leziuni și deces există legătură de cauzalitate.

Prin ordonanța din data de 28.02.2019 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj s-a dispus schimbarea încadrării juridice, din infracțiunea de tentativă de omor, în infracțiunea de omor.

S-a reținut de către procuror că din materialul probatoriu administrat în cauză a rezultat că persoana vătămată M.M. a fost lovită de mai multe ori, cu pumnii și picioarele, precum și cu obiecte contondente (cărămizi ceramice) în mod conjugat de către cele patru persoane, inculpate în cauză, loviturile conducând la moartea ulterioară a victimei.

S-a apreciat că sunt îndeplinite condițiile pentru luarea măsurii arestării preventive și au fost administrate probe noi ce conturează elementele constitutive ale infracțiunii de omor.

Ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliției judiciare, pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

 Facem însă în continuare precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.