29.05.2019

 

C O M U N I C A T

                                                       

         Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În dimineața zilei de 29.05.2019 procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de inculpatul P.M. Ș., primar al comunei Gostavățu jud.Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, (117 acte materiale) prev.de art.289 alin.1 C.p., rap.la art.6 și art.7 alin.1 lit.a din Legea 78/2000, cu aplic.art.35 alin.1 C.p. 

Din probele administrate până în prezent rezultă existența unor activități infracționale care se circumscriu tipicității elementelor constitutive ale infracțiunilor de „luare de mită”, fapte prev. și ped. de art.289 alin. (1) C. pen. rap. la art. 6 și 7 alin. 1 lit. a din Legea nr.78/2000, cu aplic. art. 35 alin 1 C. pen., în sensul în care inculpatul P.M.Ș., în calitate de primar al com. Gostavățu, jud. Olt, în perioada 2008-2018, a condiționat mai multe persoane care doreau să nu fie sancționate contravențional sau împiedicate să își desfășoare diferitele activități ce formează obiectul lor de activitate (reprezentanți ai unor societăți comerciale cu sedii sau puncte de lucru în com. Gostavățu, jud. Olt și deținători de utilaje agricole) de pe raza comunei, să achite, personal sau prin persoane interpuse, anual, diverse sume de bani (folosite pentru nevoi personale) cu valoarea cuprinsă între 100-1000 lei, către acesta, sub pretextul că sumele de bani sunt necesare pentru organizarea bâlciului din comună (deși la primărie exista prevedere bugetară pentru organizarea bâlciului din comună), în legătură cu întârzierea sau neîndeplinirea unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu sau pentru îndeplinirea unor acte contrare acestor atribuții(procese-verbale de sancționare contravențională, nedarea în debit a amenzilor contravenționale,  emiterea acordului de funcționare pentru agenții economici, sesizări la diferite instituții ale statului în vedere efectuării de controale la agenții economici, etc.) (117 acte materiale).           

         Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.