02.09.2020

COMUNICAT

 

Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

În noaptea de 01/2.09.2020, la ora 00:45, procurori ai secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnați să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de violență, au dispus reținerea, pentru o durată de 24 ore, a unei persoane de sex masculin, în vârstă de 19 de ani, din corn. Vulturești, sat Valea lui Alb, jud. Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de tâlhărie calificată, omor calificat și viol, prev. de art. 32 alin. i C.p. rap. la art. 233 C.p., art. 234 alin. 1 lit. d și f C.p., art. 188 alin. 1 C.p., art. 189 alin. 1 Ut. d și h C.p. și art. 218 alin, 1 și 2 C.p., cu aplic. art. 77 alin. 1 lit. e C.p.

În fapt, s-a reținut că, în noaptea de 30731.08.2020, în jurul orelor 01:00-01:30, pe fondul consumului de anumite substanțe ( posibil țigară/joint), inculpatul a pătruns fără drept în curtea și locuința victimei B.D., de 98 de ani, din com. Vulturești, jud. Olt, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acesteia, datorată vârstei (98 ani) și stării de sănătate (victima se deplasa cu ajutorul unui baston), cu intenția de a sustrage sume de bani, sens în care i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu palmele, pumnii și picioarele, fără însă a sustrage vreo sumă de bani, întrucât nu a găsit, iar, în continuare, profitând de aceeași stare de vulnerabilitate a victimei, a întreținut, prin constrângere, raport sexual cu victima, continuând să o agreseze, după care i-a introdus în vagin un corp dur, respectiv bastonul de care victima se folosea pentru deplasare, iar, în final, a sugrumat victima cu consecința fracturii de os hioid, fapt ce determinat decesul, conform concluziilor preliminare întocmite de către SJML Olt.

Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.