05.05.2020 

COMUNICAT

 

          În aplicarea art. 91 alin. 1 din Decretul Președintelui României nr. 240 din 14.04.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, care prevede că "instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național", Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova este abilitat să comunice următoarele:

La data de 05.05.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, faptă prev. de art. 326 Cod penal, și zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 Cod penal.

Din conținutul actului de sesizare rezultă că, la data de 04.05.2020, cu ocazia trecerii prin punctul de frontieră Nădlac, numitul S.C.M. a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului, în sensul că revine în țară dintr-un alt stat decât cel din care se întorcea în mod real, pentru a evita plasarea sa în carantină instituționalizată.

          În prezent, în cauză cercetările se desfășoară in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor sesizate.

          Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.