07.04.2020

COMUNICAT

 

          În aplicarea art. 54 alin. 1 din Decretul Președintelui României nr. 195 din 16.03.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, care prevede că "instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național", Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova este abilitat să comunice următoarele:

          La data de 03.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 298 și 352 alin. 2 Cod penal.

          Din conținutul actului de sesizare rezultă că, în perioada 16.03-03.04.2020 funcționarii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj nu au procesat și implementat datele puse la dispoziție de Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dolj, în sensul că nu au luat măsuri de autoizolare la domiciliu a unui grup de persoane sosite din străinătate din regiuni afectate de virusul COVID -19, din acest motiv organele de poliție fiind în imposibilitatea de a monitoriza și respecta măsurile de autoizolare impuse.

          În prezent, în cauză cercetările se desfășoară in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor sesizate.

          Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.