07.04.2020

COMUNICAT

 

          În aplicarea art. 54 alin. 1 din Decretul Președintelui României nr. 195 din 16.03.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, care prevede că "instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național", Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova este abilitat să comunice următoarele:

          La data de 06.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prev. de art. 297 și 352 alin.2 Cod penal.

          Din conținutul actului de sesizare rezultă că în data de 28.03.2020 funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Dolj, au dispus scoaterea din carantină a numiților G.M., G.P., G.P.I și C.C., fără să se fi așteptat rezultatul testelor efectuate acestora în perioada carantinării în vederea confirmării/infirmării infecției cu virusul COVID -19.

          Ulterior, în data de 04.04.2020, după intrarea în contact cu alte persoane de pe raza jud. Dolj, pe fondul sosirii rezultatelor testelor, persoanele în cauză au fost confirmate pozitiv ca fiind infectate cu virusul COVID -19, fiind internate la Spitalul de Boli Infecțioase din mun. Craiova.

          În prezent, în cauză cercetările se desfășoară in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor sesizate.

          Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.