11.12.2020

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 15.10.2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 C.p., constând în aceea că un angajat al IPJ Gorj, care are calitatea de agent șef adjunct în cadrul Postului de Poliție Scoarța, jud. Gorj, a oferit informații unei persoane urmărite într-o cauză penală instrumentată de către IPJ Gorj.

Din probele administrate în această cauză a rezultat că agentul de poliție CGP, cu ocazia instrumentării unei cauze penale, a ticluit probe nereale și a sustras probe din dosarul penal, cu scopul de a sesiza procurorul care supraveghează cercetările cu o propunere de clasare, atestând necorespunzător adevărului în cuprinsul referatului de clasare o situație de fapt și de drept nereală.

Prin ordonanța nr. 3806/P/2020 din 10.12.2020, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de CGP pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 C.p., cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 C.p., sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri prev. de art. 275 alin. 1 C.p., fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 C.p. și uz de fals prev. de art. 323 C.p.

La data de  10.12.2020, procurorul a dispus măsura reținerii suspectului CGP pe o perioadă de 24 ore.

La data de  11.12.2020, procurorul a  dispus, în temeiul art. 309 C.p.p., punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspectul CGP pentru infracțiunile menționate anterior, cu precizarea că este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază inculpatul pe tot parcursul procesului penal.         

Urmează ca procurorul, în cursul zilei, să aprecieze cu privire la măsurile procesuale necesare în această cauză, în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal.