ROMÂNIA

            MINISTERUL PUBLIC

         PARCHETUL de pe lângă JUDECĂTORIA CRAIOVA

municipiul Craiova, str. Anul 1848, nr. 31, județul Dolj, cod : 200.533

        telefon:+4 0251 415649, fax:+4 0251 310262, e-mail: pj_craiova@mpublic.ro

Operator de date cu caracter personal nr.: 2844

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

COMUNICAT

 

          În aplicarea art. 54 alin. 1 din Decretul Președintelui României nr. 195 din 16.03.2020, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, care prevede că "instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii privați contribuie la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național", Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova este abilitat să comunice următoarele:

          La data de 15.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 326 și 352 Cod penal.

          Din conținutul actului de sesizare rezultă că la data de 11.04.2020, numita M.J., bunica minorului P.M.M.I., în vârstă de 5 luni, aflat în izolare la domiciliu împreună cu familia sa, s-a prezentat împreună cu acesta la unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență nr. 1 Craiova, întrucât minorul prezenta stare febrilă.

          Cu ocazia efectuării triajului, numita M.J. a declarat în mod nereal faptul că minorul nu a călătorit în afara teritoriului țării în ultimele 14 zile anterior datei prezentării la unitatea spitalicească.

          În cursul aceleiași zile, minorul a fost transferat la Spitalul Suport Filantropia – Secția Pediatrie, iar la data de 12.04.2020, fiind confirmat pozitiv Covid19, a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Craiova, împreună cu bunica sa.

          În cursul zile de 13.04.2020, mama minorului, numita I.R., aflată în izolare la domiciliu, s-a deplasat la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Craiova pentru a se interesa de starea de sănătate a fiului său, încălcând astfel măsurile impuse privind prevenirea răspândirii Covid19.

          În prezent, în cauză cercetările se desfășoară in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor sesizate.

          Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

PURTĂTOR DE CUVÂNT

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA CRAIOVA