17.12.2020
C O M U N I C A T
Compartimentul de informații și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În seara zilei de 17.12.2020 un procuror din cadrul Secției de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, desemnat să instrumenteze cauze având ca obiect infracțiuni de corupție, a dispus reținerea pe o durată de 24 de ore față de agentul șef principal de poliție M.G. din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Osica de Sus Postul de Poliție Fărcașele jud.Olt, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 și art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 și trafic de influență, prev.de art.291 alin.1 C.p., rap.la art.6 și 7 lit.c din Legea nr.78/2000.
Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, rezultă că există probe/indicii temeinice, care conduc la bănuiala rezonabilă că la data de 17.12.2020, în jurul orelor 11:30 11:45, agentul șef principal de poliție M.G. a fost surprins, în flagrant, în timp ce primea suma de 750 euro de la martorul denunțător V.D.C., în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri, referitor la cercetările penale pe care polițistul le-a efectuat într-un dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în care denunțătorul a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de fals privind identitatea, astfel încât cercetările penale efectuate în respectivul dosar penal să-i fie favorabile denunțătorului.
Totodată, agentul șef principal de poliție M.G. s-a prevalat de o pretinsă influență asupra procurorului de caz, spunându-i denunțătorului că l-a determinat pe acesta să dispună o soluție favorabilă, de netrimitere în judecată față de persoana sa.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul ofițerilor D.G.A. Serviciul Județean Anticorupție Olt, precum și de sprijinul Serviciilor Operații, și respectiv Tehnic din cadrul DGA -Structura Centrală.
Precizăm că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiului prezumției de nevinovăție.