21.10.2020

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile, începând cu data de 21.10.2020,  cu privire la două persoane, inculpate pentru săvârșirea unor infracțiuni, după cum urmează:

1.          Inculpatul G.I.C., cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de material lemnos în formă continuată, prevăzute de art. 109 alin.1 lit. c și alin.2 lit. d din Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, evaziune fiscală în formă continuată, prevăzute de art. 9 alin.1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzute de art. 301 alin.1 Cod penal și fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Se reține de procuror că inculpatul G.I.C., în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de inginer silvic în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M., folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfășurat acte de transport și comerț cu material lemnos (657 transporturi) exploatat din partizii silvici aflați în districtul regional pe care îl gestiona, activități incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispozițiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menționată un volum total de 1276,7 mc, cu valoarea de 574.515 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoțire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor și taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 140.008 lei.

De asemenea, se reține că același inculpat, în perioada august – septembrie 2020 a sustras cantități de material lemnos din șapte partizi silvici de pe raza comunelor Aninoasa și Săulești, jud. Gorj, constituiți în districtul său (cel puțin 30 mc de material lemnos), pe care le-a transportat cu autoutilitara sa cu nr. de înmatriculare GJ…. (15 transporturi ilegale, fără aviz de însoțire sau folosind de mai multe ori același aviz de însoțire) și le-a comercializat către diverși cumpărători ce locuiesc pe raza comunelor menționate.  

 

2.       Inculpatul C.I., cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, prevăzute de art. 9 alin.1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzute de art. 301 alin.1 Cod penal și fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Se reține de procuror că inculpatul C.I., în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de pădurar în cadrul Ocolului silvic de regim privat P.M. și de administrator de fapt al SC ZOLICON 92 FOREST SRL, folosind autoutilitara cu nr. de înmatriculare GJ…., a desfășurat acte de transport și comerț cu material lemnos, comercializând din partizii silvici constituiți în cantonul pe care îl avea în gestiune, activități care sunt incompatibile cu statutul personalului silvic, încălcând astfel dispozițiile art. 40 alin.1-7 din OUG nr. 59/2000 din 26 mai 2000 privind Statutul personalului silvic, a comercializat în perioada menționată un volum total de 250 mc (66 transporturi de material lemnos), cu valoarea de 112.315 lei, ascunzând sursa impozabilă prin falsificarea avizelor de însoțire a transporturilor, în sensul că a consemnat în mod necorespunzător adevărului identitatea destinatarului, sustrăgându-se în felul acesta de la plata impozitelor și taxelor aferente, aducând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 27.371 lei.

Cei doi au fost reținuți preventiv în cauză pentru 24 de ore, prin ordonanțele procurorului din data de 21.10.2020.

Ancheta continuă, fiind condusă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție Gorj și Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, pentru stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea de infracțiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun.

În această cauză, care este una complexă, au fost efectuate de către organele de anchetă în perioada anterioară un număr de 9 percheziții domiciliare.

Facem însă în continuare precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acțiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumția de nevinovăție de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză.