C O M U N I C A T

23.03.2020

 

Instituția purtătorului de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina  este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

            1. La data de 02.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina s-a înregistrat dosar penal, urmare sesizării din oficiu a organelor de poliție judiciară din cadrul Poliției mun. Slatina, Biroul Investigații Criminale, jud. Olt,  sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

            Astfel, la data de 28.02.2020, șase persoane sosite în România, de pe teritoriul statului chinez, au părăsit o unitate hotelieră din municipul Slatina, jud. Olt, unde erau izolate în regim hotelier, timp de 14 zile, în vederea monitorizării zilnice a stării lor de sănătate de către Direcția de Sănătate Publică Olt.

            Prin ordonanța din data de 02.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Poliției mun. Slatina, Biroul Investigații Criminale, jud. Olt, au dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

 

            2. La data de 03.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina s-a înregistrat dosar penal, urmare sesizării din oficiu a organelor de poliție judiciară din cadrul Poliției mun. Slatina, Biroul Investigații Criminale, jud. Olt,  sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

            Astfel, la data de 02.03.2020, M.V.S. a părăsit domiciliul său din mun. Slatina, jud. Olt, unde era izolată și monitorizată de către Direcția de Sănătate Publică Olt pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID – 19 și nu a fost găsită, necunoscându-se direcția acesteia de deplasare. Fiind contactată telefonic de către lucrătorii DSP Olt, aceasta a precizat că se află în drum spre aeroport, deoarece nu prezintă semne specifice bolii, iar starea ei de sănătate este bună.

            Prin ordonanța din data de 02.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Poliției mun. Slatina, Biroul Investigații Criminale, jud. Olt, au dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

 

            3. La data de 06.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina s-a înregistrat dosar penal, urmare sesizării din oficiu a organelor de poliție judiciară din cadrul Secției nr. 12 Poliție Rurală Potcoava, jud. Olt,  sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

            Astfel, la data de 02.03.2020, C.A.I., din comuna Tufeni, jud. Olt, a fost depistat deplasându-se cu autoturismul, desi era venit în țară de pe data de 26.02.2020, din Italia, Regiunea Lombardia, Provincia Pavia și acesta trebuia să se afle în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile.

            Prin ordonanța din data de 02.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Secției nr. 12 Poliție Rurală Potcoava, jud. Olt, au dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.       

 

            4. La data de 11.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina s-a înregistrat dosar penal, urmare sesizării din oficiu a organelor de poliție judiciară din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coteana, jud. Olt,  sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

            Astfel, la data de 02.03.2020, D.G.M., din comuna Milcov, jud. Olt, persoană ce se afla în autoizolare la domiciliu, ca urmare a revenirii sale din Italia, Regiunea Padova, Veneto, zonă afectată de coronavirusul COVID-19, a părăsit domiciliul și a plecat cu o mașină luată la ocazie, în mun. Slatina, jud. Olt.

            Prin ordonanța din data de 02.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coteana, Postul de Poliție Milcov, jud. Olt, au dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cod Penal.

 

            Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a principiului prezumției de nevinovăție.