COMUNICAT de PRESĂ

  29 aprilie 2020

 

 

          Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 340/P/2020, din data de 22 aprilie 2020, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate, a inculpatei S.A. pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prev. de art. 326 alin. 2 Cod penal, modificat prin OUG. nr. 28/2020.

În fapt s-a reținut că inculpata S.A. locuia pe raza Mun. Calafat, împreună cu fiii săi S.I.L., S.P.A. și nurorile sale R. A. și D. B. M., față de care se luase măsura  de siguranță a izolării la domiciliu pe perioada 16 - 30.03.2020, ca urmare a faptului că aceștia veniseră pe teritoriul României din zone cu transmitere comunitară extinsă a SARS-CoV-2, iar cu ocazia evaluării lor în punctul de trecere a frontierei, respectiv Vama Nădlac, pe unde au pătruns pe teritoriul României, se stabilise de către autoritățile sanitare că față de aceștia se impunea instituirea măsurii de izolare la domiciliu întrucât prezentau grad de risc cu infecție SARS-CoV-2.

În ziua de 22.03.2020, inculpata S.A. s-a prezentat împreună cu nepotul său S.V.L. la Spitalul Municipal Calafat, pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale, ocazie cu care, la punctul triaj, a ascuns personalului medical faptul că în ultimele 14 zile a intrat în contact cu pacienți cu suspiciune de infecție COVID 19, declarând aspecte necorespunzătoare adevărului la întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire. 

Prin rechizitoriul nr. 356/P/2020, din data de 22 aprilie 2020, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate, a inculpatei B.I.R. pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prev. de art. 326 alin. 2 Cod penal, modificat prin OUG. nr. 28/2020.

În fapt s-a reținut că, în data de 21.03.2020, inculpata B.I.R. s-a întors din Regatul Marii Britanii, intrând pe teritoriul României prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac 2, context în care față de aceasta s-a luat măsura izolării la domiciliu în perioada 21.03 - 04.04.2020, deoarece venise dintr-o zonă în care se instituise cod galben.

Deși nu avea voie să părăsească domiciliul, în ziua de 30.03.2020, inculpata B.I.R. s-a deplasat la centrul de primiri urgențe, din cadrul Spitalului Municipal Calafat, împreună cu minorul B.C.A., care acuza o stare de sănătate alterată, acesta prezentând febră la momentul evaluării sale medicale.

Cu ocazia prezentării sale la centrul de primiri urgențe, punctul de triaj, inculpatei B.I.R. i-au fost adresate întrebările standard din chestionarul pentru evaluarea riscului de îmbolnăvire, împrejurare în care aceasta a declarat, în mod necorespunzător adevărului, faptul că nu a călătorit în ultimele 14 zile în țări sau zone cu transmitere comunitară extinsă a COVID 19, că nu a intrat în contact cu pacienți diagnosticați cu COVID 19 sau cu suspiciune de infecție COVID 19, deși  față de aceasta se instituise măsura de siguranță a izolării la domiciliu, tocmai pentru că exista un risc ca aceasta să fie purtător de coronavirus asimptomatic și venise pe teritoriul României dintr-un spațiu internațional unde era instituit cod galben.

 

          Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului în instanță, spre judecare, situație care nu poate, în nici un fel, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.